Zeci de mii de credincioşi, la Liturghia oficiată de Adormirea Maicii Domnului

credinciosi-la-slujba
credinciosi-la-slujba

Câteva zeci de mii de credincioşi participă luni la evenimentele prilejuite de celebrarea Praznicului Adormirii Maicii Domnului la mănăstirea de la Nicula, care este cea mai mare manifestare religioasă din Transilvania. 

Pelerinii, veniţi din toate colţurile ţării, au parcurs zilele trecute pe jos drumul de câţiva kilometri de la Gherla la Nicula, iar unii au venit pe jos chiar de la zeci de kilometri, din satele lor. Credincioşii, dintre care unii vin în fiecare an la Nicula, fie în grupuri, fie cu familia, cred că participarea la acest pelerinaj, care este unul dintre cele mai mari din Europa de Est, îi va ajuta în viaţă şi mai ales le va aduce sănătate şi îi va feri de boli.

'Vin aproape în fiecare an la Sfânta Mănăstire ca să mă rog la Maica Domnului, la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei din această biserică. Au fost ani în care am lipsit şi am simţit că nu mi-a mers atât de bine. Particip la acest pelerinaj de când eram mică şi veneam cu familia mea şi acum vin în continuare pentru a păstra această tradiţie', a spus o femeie venită la Nicula pentru a petrece sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului în atmosfera specială a pelerinajului.

Un alt grup de credincioşi a călătorit peste 80 de kilometri pe jos, din satul maramureşean Lăpuş, continuând astfel o tradiţie veche de zeci de ani. Dochia Dolha, cea care organizează pentru grupul maramureşean plecarea în pelerinaj, a povestit că rugăciunile la icoana fecioarei au ajutat-o de multe ori să treacă peste greutăţi, iar în ultima vreme să facă faţă bolilor. Din grupul maramureşenilor fac parte credincioşi ale căror vârste sunt cuprinse între 14 şi 70 de ani.

Peste 50.000 de oameni, la sjulba de duminică

Peste 50.000 de oameni au luat parte la slujba oficiată duminică noapte, după miezul nopţii, când icoana Fecioarei a fost scoasă din biserica mănăstirii Nicula şi purtată de preoţi într-o procesiune care a înconjurat de trei ori lăcaşul de cult. În cursul dimineţii de luni credincioşii au asistat la Sfânta Liturghie oficiată în Biserică şi la Acatistul Maicii Domnului. O altă tradiţie pentru care oamenii participă la pelerinajul de la Nicula este înconjurarea în genunchi a micii bisericuţe de lemn care se află în mijlocul mănăstirii. Alţii vin şi se roagă cu fruntea lipită de lemnul vechi al bisericii şi cu buchete de busuioc în mână.

Zeci de mii de pelerini s-au aşezat, încă de duminică, când au ajuns la mănăstire, în jurul bisericii, sub cerul liber sau în corturi, petrecând noaptea rugându-se. Luni dimineaţă 30.000 de credincioşi se aflau la Nicula, pentru a participa la Slujba de Liturghie oficiată de mitropolitul Clujului, Andrei Andeicuţ, însoţit de un sobor de preoţi din care fac parte şi Varlaam Ploieşteanul, episcop vicar patriarhal, şi Ignatie Mureşeanul, arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei. Călugării mănăstirii, ajutaţi de călugăriţele de la alte mănăstiri, au pregătit pentru această zi şi 20.000 de sarmale şi zeci de cozonaci pe care le vor oferi oamenilor.

Peste 200 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca au fost mobilizaţi pentru asigurarea măsurilor de ordine publică. De asemenea, în curtea mănăstirii a fost amenajat Punct Medical Avansat al ISU Cluj, deservit de 16 pompieri, medici, paramedici-pompieri şi paramedici voluntari. Alte patru ambulanţe, ale SMURD şi ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Cluj, se află la Nicula, precum şi o autospecială de stingere a incendiilor.

Până luni dimineaţa nu fuseseră consemnate cazuri speciale, cei mai mulţi oameni care s-au adresat medicilor acuzând stări de leşin. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel