Zeci de balene-pilot, descoperite moarte de turişti pe o plajă din Islanda

Turişti americani aflaţi într-un elicopter în vestul Islandei au descoperit circa 50 de balene-pilot moarte pe o plajă, a informat postul de radio RUV, relatează sâmbătă dpa.

Balenele au fost descoperite joi de turiştii aflaţi într-un elicopter care survola peninsula Snaefellsnes. Ei au făcut o înregistrare video pe care au dus-o la poliţie. În pofida numelui, balenele-pilot aparţin familiei delfinilor. Pentru moment, nu este clar de ce au eşuat sau de cât timp se aflau acolo.

Biologul marin Edda Elisabet Magnusdottir a declarat pentru postul de radio RUV că una dintre explicaţii ar fi faptul că balenele-pilot sunt animale cu legături sociale puternice, ceea ce înseamnă că este posibil ca unele să le fi urmat pe celelalte pe ţărm. În plus, a afirmat ea, în zonă sunt curenţi puternici şi apele adânci le îngreunează revenirea în larg.

Robert Arnar Stefansson de la Institutul de Istorie Naturală din Islanda a declarat că, deşi se întâmplă uneori ca balenele-pilot să eşueze în această perioadă a anului, numărul mare al acestora este neobişnuit. Specialiștii care au ajuns la ultimul grup de animale au spus că au murit la începutul zilei de vineri, în jur de 50, unul a rămas blocat, dar în viață, iar restul s-au întors în mare.

 
Managerul Departamentului de conservare, Dave Carlton a spus că o balenă, supraviețuitoare, era în stare proastă și a fost eutanasiată. "A fost cel mai uman lucru care îl puteam face. Aceasta este întotdeauna o decizie groaznică", a spus el.

Insula Chatham din Noua Zeelandă a fost scena celei mai mari eșură de balene pilot în 1918, implicând 1.000 de balene.

Motivul pentru care balenele și delfinii eșuează nu este pe deplin înțeles, dar factorii pot include boala, eroarea de navigație, caracteristicile geografice, prezența prădătorilor și vremea extremă.

Vezi și: 333 de balene au fost vânate în scopuri științifice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel