Zece focare de pestă africană sunt în evoluţie în Arad. Autorităţile grăbesc sacrificarea mistreţilor

Numărul focarelor de pestă porcină africană confirmate în judeţul Arad a ajuns la zece, fiind afectate patru localităţi, motiv pentru Comitetul Local de Combatere a Bolilor (CLCB), întrunit miercuri la Prefectura Arad, a cerut grăbirea sacrificării preventive a mistreţilor din fondurile de vânătoare ale zonelor afectate. 

La şedinţa CLCB a participat şi secretarul de stat Alexandru Valentin Ţachianu, din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care a cerut ca autorităţile locale să rămână în stare de alertă şi să menţină toate măsurile preventive care au fost luate până acum pentru împiedicarea propagării virusului. Prefectura a anunţat că, pentru a fi protejate marile exploataţii comerciale de porci din judeţ, industria cărnii şi locurile de muncă existente, se vor institui cordoane de protecţie în jurul fermelor. 'De asemenea, persoanele ale căror animale vor fi sacrificate preventiv primesc despăgubiri, la ora actuală fiind operate 150 de ucideri preventive cu dosar de despăgubire. Vor fi menţinute covoarele de dezinfecţie pe drumurile dinspre zonele unde există focare, precum şi filtrele de poliţie pentru prevenirea transportului ilegal de suine', precizează Prefectura Arad, într-un comunicat de presă.

În urma şedinţei CLCB, s-a decis 'recoltarea integrală a porcilor mistreţi de către gestionarii fondurilor de vânătoare, prin metode de vânătoare care nu dizlocă efectivul'. 'Instituţia Prefectului a solicitat Gărzii Forestiere Oradea intensificarea acţiunilor de vânătoare de către toate fondurile de vânătoare din judeţul Arad până la atingerea cotei de 0,5 mistreţi/kmp, în conformitate cu Planul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, aprobat prin H.G. nr. 830 din 9 noiembrie 2016. De asemenea, s-a solicitat Administraţiei Bazinale de Apă Mureş - SGA Arad inventarierea întregului efectiv de suine din cantoanele pe care le au în administrare', mai precizează comunicatul. Conform sursei citate, toate cele zece focare de pestă existente în patru localităţi (Sânpetru German - cinci focare, Cintei - trei focare, Zădăreni şi Felnac - câte un focar) au fost izolate şi se continuă eforturile pentru limitarea răspândirii şi eradicarea virusului. Cu privire la creşterea numărului focarelor, deputatul PSD Florin Tripa acuză autorităţile din Pecica că organizează 'serbări câmpeneşti' care pot conduce la răspândirea virusului în judeţ, referindu-se la Praznicului de Pită Nouă, care va avea loc la finalul săptămânii.

'Cu riscul extinderii pestei porcine în tot judeţul, în inconştienţa lor, cei de la PNL organizează o manifestare cu mii de oameni la Pecica, unde a fost semnalată existenţa virusului pestei porcine. Este incredibil până unde pot merge aceşti politruci, care sunt în stare să calce pe cadavre, pentru a-şi atinge obiectivele electorale. Nu contează că virusul se poate transmite şi în alte localităţi, de unde vor veni cu siguranţă vizitatori la Praznicul de Pită Nouă de la Pecica, nu contează că mii de arădeni ar putea rămâne fără animalele din gospodărie, important e să-şi facă ei chermezele electorale finanţate cu banii aceloraşi cetăţeni', arată Tripa, într-un comunicat de presă remis miercuri.

Deputatul adaugă că în Felnac, unde există un focar, primarul a anulat Zilele Comunei. Totuşi, reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au declarat, pentru Agerpres, că în Pecica nu a fost confirmată, până miercuri, prezenţa pestei porcine africane, fiind vorba de o suspiciune. La rândul său, primarul oraşului Pecica, Petru Antal (PNL), a declarat că 'suspiciunea este într-o gospodărie izolată'.

'Mergem mai departe cu organizarea sărbătorii, pentru că este un eveniment important pentru oraşul nostru, aşteptat an de an. Nu avem pestă confirmată, deci nu există riscuri. În plus, evenimentele se desfăşoară în centrul oraşului, nu la periferie. Am contractat deja artiştii, să renunţăm la eveniment înseamnă să pierdem 15.000 de euro plătiţi', a spus primarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel