Zece ani de la catastrofa de la Fukushima. Cutremurul de atunci a deplasat axa de rotaţie a Pământului cu 10 cm

Japonia a comemorat vineri 10 ani de la tripla catastrofă din 11 martie 2011.

Ziua de 11 martie este una neagră pentru Japonia. Astăzi s-au împlinit 10 ani de la tripla catastrofă din 2011, când un seism de 9 grade pe scara Richter, urmat de un tsunami, a ucis peste 18.500 de oameni și a declanşat o catastrofă nucleară la centrala Fukushima, scrie ProTv.ro

Accidentul nuclear a lăsat oraşe întregi nelocuibile pentru decenii. Cel mai puternic cutremur din istoria Japoniei a declanșat scene de groază atunci. Oamenii fugeau din “zgârie-norii” din Tokyo, oraşe întregi erau efectiv măturate de un val tsunami uriaș,  de 14 până la 38 de metri. Mai multe trenuri și avioane au fost răsturnate, iar oamenii erau disperați că nici măcar nu își puteau contacta familiile pentru a afla dacă sunt în viață. Institutul de Geofizică şi Vulcanologie din Italia a anunțat că seismul a provocat deplasarea axei de rotaţie a Pământului cu 10 cm.

Au trecut zece ani de la aceste orori, iar astăzi întreaga Japonia a ținut un moment de reculegere. Împăratul Naruhito a transmis profunde condoleanţe pentru victimele tragediei, recunoscând totodată că rămân probleme cu reconstrucţia. Va mai dura până când Japonia își va reveni complet după această catastrofă. Dezafectarea centralei avariate va dura decenii şi va costa miliarde de dolari. Zona rămâne încă a fi extrem de periculoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel