Zborul MH17: Rusia respinge o cerere de cooperare judiciară pentru audierea unui martor

Avionul Boeing 777 a fost doborât deasupra unei zone de conflict din Ucraina
Avionul Boeing 777 a fost doborât deasupra unei zone de conflict din Ucraina

Rusia a respins o cerere de cooperare din partea justiţiei olandeze în vederea audierii lui 'Muchkaev', un martor al prăbuşirii zborului MH17 în iulie 2014 deasupra estului Ucrainei, care a ucis toate cele 298 de persoane aflate la bord, a raportat miercuri tribunalul din Schiphol, notează AFP.

Serghei Muchkaev era, potrivit presei olandeze, comandantul unei brigăzi antiaeriene ruse care, potrivit echipei internaţionale de anchetă, a fost însărcinată să furnizeze racheta BUK care a doborât avionul companiei Malaysia Airlines.

Echipa de anchetă a stabilit în 2018 că avionul a fost doborât de o rachetă rusă deasupra zonei de conflict armat cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, dar Moscova a negat întotdeauna cu vehement orice implicare în prăbuşire. Luna trecută, tribunalul a ordonat o cerere de cooperare judiciară, întrebând dacă comandantul este capabil şi dispus să depună mărturie.

Într-un răspuns adresat judecătorului de instrucţie datând de la începutul lui decembrie, autorităţile ruse au indicat 'că întrebările (...) care trebuie adresate martorului Muchkaev se referă, printre altele, la date despre chestiuni militare, care sunt supuse confidenţialităţii în conformitate cu legislaţia rusă', a raportat tribunalul din Schiphol. Executarea cererii de cooperare judiciară din partea Ţărilor de Jos ar putea, potrivit Rusiei, 'submina secretele de stat ale Federaţiei Ruse şi, prin urmare, interesele esenţiale ale Federaţiei Ruse', a raportat tribunalul, Rusia declarând, prin urmare, că nu este 'în măsură să coopereze'. Judecătorul de instrucţie a închis, aşadar, dosarul pe fondul anchetei.

Audierile vor continua pe 20 decembrie. Tribunalul a mai indicat că rudele victimelor, care în cursul audierilor din septembrie au cerut Rusiei să facă dreptate, au depus 301 cereri de despăgubire, informează Agerpres.

Cine sunt cei patru acuzați

Igor Girkin, cunoscut drept Strelkov. Este un fost colonel din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB) și a fost desemnat ministrul Apărării în orașul ucrainean Donețk, aflat sub conducerea rebelilor, potrivit anchetatorilor.

Sergei Dubinsky, denumit Khmury. A fost angajat al Direcției Principale de Informații din Rusia (GRU) și adjunct al lui Igor Girkin, deci în contact cu Rusia, spun anchetatorii.

Oleg Pulatov, denumit Giurza. Se presupune că este un fost soldat din forțele speciale ale Direcției Principale de Informații din Rusia (GRU), devenit adjunctul șefului serviciului de informații din Donețk.

Leonid Kharchenko, cunoscut drept Krot. Este un cetățean ucrainean fără istoric militar care a condus o unitate de luptă în Ucraina de Est.

Avionul Boeing 777 a fost doborât deasupra unei zone de conflict din Ucraina, în care se aflau la putere rebelii susținuți de Rusia.

Investigatorii spun că dețin dovezi că un sistem de rachete Buk a doborât avionul, iar acesta era staționat la o bază militară din Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel