Xi Jinping și Joe Biden vor fi prezenți la summitul G20. Vladimir Putin: Poate o să merg și eu. Mă voi gândi

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Președinții Chinei și Statelor Unite, Xi Jinping și Joe Biden, vor participa la summitul G20 programat la Bali în Indonezia, pe 15 și 16 noiembrie.

Președintele indonezian, Joko Widodo, a declarat, în timpul unei conferințe de presă, că Jinping și Biden se numără printre cei 17 șefi de stat care și-au confirmat prezența. Cu toate acestea, Washingtonul și Beijingul nu au confirmat o întâlnire față în față între președinții lor.

Potrivit South China Morning Post, citată de Nova News, pregătirile pentru un interviu sunt încă în desfășurare.

În ultimele luni, președintele Xi Jinping i-a transmis omologului său american un semnal de relaxare, spunând că este dispus să ”colaboreze cu Statele Unite pentru a găsi o modalitate de a se înțelege în beneficiul ambilor”.

Gestionarea dosarului Taiwanului reprezintă însă un caz de testare semnificativ, precum și unul dintre principalii factori de risc pentru stabilitatea relației bilaterale, așa cum a repetat în ultimele luni diplomația chineză.

Va participa Vladimir Putin la Summitul G20?

Președintele Indoneziei a spus că are ”impresia puternică” că Vladimir Putin nu va participa la summitul de săptămâna viitoare a liderilor G20 de la Bali, prima întâlnire a celor mai mari economii din lume de când președintele rus și-a lansat războiul pe scară largă împotriva Ucrainei.

Sugestia lui Joko Widodo, care va găzdui summitul, vine după ce SUA au respins o ofertă a oficialilor indonezieni de a organiza o întâlnire bilaterală între Putin și președintele american Joe Biden la eveniment, a declarat luna trecută un înalt oficial american.

Dacă președintele rus ar participa, ar fi prima sa întâlnire, de la începutul invaziei sale în februarie, cu Biden și alți lideri NATO, care au oferit sprijin militar de zeci de miliarde de dolari Ucrainei și au impus nenumărate sancțiuni economice Moscovei.

Widodo a vorbit cu Putin miercurea trecută despre evenimentul G20 și, în urma acelui apel, s-a constatat că liderul rus nu va fi prezent, a declarat președintele indonezian într-un interviu pentru Financial Times.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii. Peskov le-a spus reporterilor luni mai devreme că Kremlinul va lua o decizie cu privire la participarea lui Putin în această săptămână.

Putin: ”Rusia va fi cu siguranță reprezentată în Bali la un nivel înalt. Poate o să merg și eu. Mă voi gandi la asta"

Widodo a subliniat că rușii au rămas bineveniți să participe la reuniunea G20 și că Indonezia speră să faciliteze dialogul internațional pentru a contracara ceea ce el a numit o creștere ”foarte îngrijorătoare” a tensiunilor internaționale.

El și-a exprimat, de asemenea, frustrarea că tensiunile geopolitice vor umbri summitul: ”G20 nu este menit să fie un forum politic”, a spus el. ”Este menit să fie despre economie și dezvoltare.”

Indonezienii intenționează să pună securitatea alimentară și energetică în centrul discuțiilor de săptămâna viitoare, două probleme care au devenit preocupări globale ca urmare a invaziei lui Putin.

Citește și:

Biden nu are 'nicio intenţie' să discute cu Putin la G20

Preşedintele Biden 'nu are nicio intenţie să se aşeze (la discuţie) cu Vladimir Putin', le-a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby.

Joe Biden anunţase deja că nu are 'nicio intenţie' de a avea o întâlnire la G20 cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel