Xi Jinping a încercat să prezinte China ca un factor de pace global și să o proiecteze ca pe o mare putere responsabilă.
Președintele chinez Xi Jinping a declarat luni că propunerea Beijingului privind modul de soluționare a crizei din Ucraina reflectă opiniile globale și încearcă să neutralizeze consecințele, dar a recunoscut că soluțiile nu sunt ușoare, conform JPost.
Într-un articol publicat la începutul vizitei sale la Moscova - prima făcută de un lider mondial de când Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin - Xi a cerut, de asemenea, „pragmatism” cu privire la Ucraina.
Propunerea Chinei, un document în 12 puncte publicat luna trecută, reprezintă „pe cât posibil unitatea punctelor de vedere ale comunității mondiale”, a scris Xi într-un articol din Rossiiskaya Gazeta, un cotidian publicat de guvernul rus, potrivit traducerii Reuters.
„Documentul servește ca factor constructiv în neutralizarea consecințelor crizei și promovarea unei reglementări politice. Problemele complexe nu au soluții simple”, a spus Xi.
Xi a încercat să prezinte China ca un factor de pace global și să o proiecteze ca pe o mare putere responsabilă. China a rămas public neutră în conflictul din Ucraina, criticând în același timp sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și reafirmând legăturile sale strânse cu Moscova.
Statele Unite și NATO au acuzat recent China că ia în considerare furnizarea de arme Rusiei și au avertizat Beijingul împotriva unei astfel de mișcări. China a respins acuzațiile.
CITEȘTE ȘI - Politico: Companiile din China trimit arme, piese de drone și veste antiglonț în Rusia
O rezoluție pașnică a situației din Ucraina, a scris Xi, ar „asigura, de asemenea, stabilitatea lanțurilor globale de producție și aprovizionare”.
El a cerut o „cale rațională” de ieșire din criză, care ar fi „găsită dacă toată lumea este ghidată de conceptul de securitate comună, cuprinzătoare, comună și durabilă și să continue dialogul și consultările într-o manieră egală, prudentă și pragmatică”.
Potrivit lui Xi, călătoria sa în Rusia are ca scop întărirea prieteniei dintre cele două țări, „un parteneriat atotcuprinzător și o interacțiune strategică”, într-o lume amenințată de „acte de hegemonie, despotism și agresiune”.
„Nu există un model universal de guvernare și nu există o ordine mondială în care cuvântul decisiv să aparțină unei singure țări”, a scris Xi. „Solidaritatea globală și pacea fără dezbinări și răsturnări sunt în interesul comun al întregii omeniri”, a mai scris liderul chinez.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu