Wring: Dacă proiectul va fi adoptat, vom avea de-a face cu cea mai gravă lovitură. Mai gravă decât cele inițiate de Dragnea și PSD

Roxana Wring
Roxana Wring

Ministerul Culturii a pus în dezbatere un proiect bombă.

Ministerul Culturii vrea să scoată Comisiile Zonale și Naționale pentru Monumentele Istorice din circuitul de avizare a proiectelor imobiliare din zonele protejate, dacă proiectul imobiliar este semnat de un expert atestat de instituție, potrivit unui proiect de act normativ aflat în dezbatere publică. 

Roxana Wring, fostă președinte USR, a transmis un mesaj despre acest subiect.

În temeiul Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, Ministerul Culturii a supus dezbaterii publice proiectul de Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

”Reprezentanții PNL și USR-PLUS, inclusiv primarii din Capitală, trebuie să ceară de urgență retragerea acestui proiect de ordonanță. Asta evident dacă îi interesează și altceva decât lupta pentru putere în propriile partide.

Dacă proiectul aflat în dezbatere publică va fi adoptat în forma propusă, atunci vom avea de-a face cu cea mai gravă lovitură dată patrimoniului în ultimii 10 ani. Chiar mai gravă decât cele inițiate de Liviu Dragnea și PSD.

Eliminarea filtrului Comisiilor Zonale și Naționale pentru Monumentele Istorice din procesul de avizare a lucrărilor de edificare sau demolare în zonele protejate înseamnă mână liberă pentru rechinii imobiliari. Vor putea să dărâme mai ușor imobile monument istoric și vor putea să autorizeze mai facil ansambluri care sparg coerența arhitecturală a zonelor protejate.

În 2015, în timpul guvernului Cioloș, a fost elaborat Codul Patrimoniului. De atunci și până acum, acest cod este ținut la sertar, la fel ca și noua lege a urbanismului care ar fi ajutat la protejarea patrimoniului. De ce? Pentru că oameni cu foarte mulți bani și cu foarte multă influență politică vor să facă afaceri de sute de milioane de euro, în dauna patrimoniului, a orașului și a comunității. Pentru mine este clar că cineva a strecurat aceste modificări acolo știind exact care sunt consecințele. Nu este o întâmplare că această consultare se face acum, în plin sezon de concedii. Mă aștept, însă, ca cel care a făcut-o să fie sancționat politic, fie că este vreun secretar de stat, fie că este însuși ministrul. Pur și simplu astfel de modificări sunt inacceptabile!”, a spus Roxana Wring.

În conformitate cu dispoziţiile alin. (4) al art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, propunerile și observațiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii, pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Culturii, B-dul Unirii nr. 22, sector 3, București, pe fax, la nr. 021/222.85.43 sau la adresa de e-mail [email protected], până la data 30.08.2021.

GĂSIȚI AICI NOTA DE FUNDAMENTARE DE LA MINISTERUL CULTURII

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel