World Vision România cere reintroducerea a două tipuri de burse: pentru elevii de la țară și de studiu

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Fundația World Vision România solicită reintroducerea a două tipuri de burse, cea pentru elevii navetiști și cea de studiu.

World Vision România cere reintroducerea burselor pentru elevii navetiști de la sate și a bursei de studiu, susținând că acestea ”asigurau o formă de sprijin pentru zeci de mii de copii din familii dezavantajate”.

”Fundația World Vision România a analizat ultima metodologie de acordare a burselor școlare supusă dezbaterii publice de către Ministerul Educației până în data de 4 septembrie 2023.

În baza experienței programelor pe care le desfășoară de peste 30 de ani pentru accesul copiilor din mediile dezavantajate la o educație echitabilă și de calitate, inclusiv prin oferirea de burse, organizația a trimis către Ministerul Educației trei solicitări: reintroducerea burselor pentru elevii navetiști din mediul rural, reintroducerea burselor de studiu și reanalizarea cotei de 30% per clasă pentru bursa de merit”, se arată îmn comunicatul de presă al World Vision România.

Astfel, Fundația cere reintroducerea burselor sociale destinate elevilor navetiști din mediul rural, pentru toate ciclurile de învățământ din mediul preuniversitar.

Potrivit aceluiași comunicat, Ministerul Educației, prin ultima propunere de metodologie pentru acordarea burselor, elimină acest drept al elevilor din mediul rural, la toate ciclurile de învățământ.

De asemenea, Fundația cere reintroducerea burselor de studiu în varianta Ordinului nr. 3.073 din 31 ianuarie 2022, care prevedea că un elev poate beneficia de bursă de studiu dacă venitul per membru de familie nu depășește minimul pe economie și dacă are media anuală cel puțin 7,50.

World Vision România susține că ”prin vechea metodologie, bursa de studiu împreună cu bursa pentru elevii navetiști din mediul rural asigurau o formă de sprijin pentru mii de copii din familii dezavantajate, dar care reușeau totuși să ajungă la școală”, se mai arată în comunicat.

Doar 30% dintre elevii unei clase pot primi bursă de merit

Mai mult decât atât, un punct important pe care îl susține Fundația cu privire la acordare de burse este cel al burselor de merit, care potrivit metodologiei puse în dezbatere ar limita accesul la o treime din numărul de elevi dintr-o clasă.

”Ne dorim să înțelegem cum s-a ajuns la această cotă de 30% per clasă pentru bursa de merit – care sunt studiile și analizele de impact ale unei astfel de măsuri, dar și cum a fost stabilit procentul. În clipa de față, această propunere vine cu un grad semnificativ de imprectibilitate și de decalaje între clase.

Există inclusiv riscul ca elevii să se transfere în clase cu un nivel mai scăzut de învățare pentru a-și crește șansele de a primi bursă de merit. Pentru un elev care învață foarte bine, dar vine dintr-o familie dezavantajată, suma de 450 de lei (cât reprezintă cuantumul bursei de merit) poate ajunge un factor determinant în această direcție”, a declarat Mihaela Nabăr, directorul executiv World Visoon România, citată în comunicatul menționat.

Citește și: Cum se acordă bursele sociale în anul școlar 2023-2024

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel