William Burns a fost nominalizat de Joe Biden pentru funcţia de director al CIA

William Burns
William Burns

Joe Biden l-a nominalizat oficial pe fostul subsecretar de stat William Burns ca director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), scrie dpa. 

Casa Albă a făcut cunoscut că miercuri administraţia Biden a trimis Senatului nominalizarea lui William Burns. Dacă numirea va fi confirmat de Senat, William Burns o va înlocui pe Gina Haspel care a fost directoare CIA din 2018, numită de fostul preşedinte Donald Trump.

Democraţii deţin controlul asupra camerei superioare a Congresului SUA. Diplomat vreme de 33 de ani, inclusiv ca ambasador al SUA în Rusia din 2005 până în 2008, William Burns s-a retras din corpul diplomatic în 2014, înainte de a conduce Fundaţia Carnegie pentru pace internaţională, un think tank de relaţii internaţionale, precizează Agerpres.

Burns a slujit cinci președinți americani (atât democrați, cât și republicani) în cariera sa diplomatică de peste 30 de ani.

William Burns a condus delegația care a purtat discuții secrete cu Iranul despre acordul nuclear, care a culminat în 2015 și este cunoscut oficial sub numele de Planul de Acțiune Comprehensiv Comun (JCPOA). În cadrul JCPOA, Iranul a fost de acord să-și limiteze programul nuclear în schimbul scutirii de sancțiunile economice impuse de SUA, ONU și UE. Acordul a fost semnat între Iran și P5 (cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU - SUA, Marea Britanie, Franța, China și Rusia) plus Germania și Uniunea Europeană la Viena în iulie 2015. 

La momentul semnării acestui acord nuclear, Barack Obama era președintele, iar președintele ales, Joe Biden, era vicepreședintele. 

William Burns a criticat politicile administrației Trump și a condamnat uciderea generalului maior Qassem Soleimani , a comandantului gărzii revoluționare iraniene și a șefului de lungă durată al Forței Quds.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel