Wesley Clark, consilier onorific al lui Ponta: Urmează o nouă ofensivă a Rusiei în Ucraina. Obiectivul lui Putin - zdruncinarea statelor NATO din Est

Generalul (r) Wesley Clark, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa, avertizează că milițiile separatiste pro-ruse din Ucraina pregătesc o nouă ofensivă care va fi declanșată în această primăvară. Americanul, care îi servește premierului Ponta drept consilier onorific, pledează pentru livrarea de asistență letală Ucrainei.

"În prezent se desfășoară pregătiri pentru o nouă ofensivă în Estul Ucrainei" care ar putea începe după Paște, pe 12 aprilie, sau cel mai probabil în jurul datei de 8 mai, a spus Clark, citând diferite surse pe care le-a consultat recent.

"Doar despre asta se vorbește acum, pregătirea unei acoperiri pentru următorul atac", a mai spus generalul în rezervă în cadrul unei dezbateri Atlantic Council.

Fostul șef NATO spune că acordul Minsk II rezistă cu dificultate. "O parte a artileriei a fost retrasă de separatiști, dar o parte rămâne în poziții înaintate, conform surselor".

"OSCE este non-funcțională", a mai spus Clark, care a condus Operațiunea Forțelor Aliate în războiul din Kosovo în primul său mandat de comandant suprem al forțelor NATO în Europa (1997 - 2000).

Șef al spionilor SUA: orașul Mariupol din Ucraina, atacat la primăvară

Wesley Clark crede că Administrația Obama ar trebui să pregătească un pachet de ajutorare pentru Ucraina, care să includă asistență letală, aceasta urmând să descurajeze o potențială ofensivă a președintelui Vladimir Putin.

Generalul a mai arătat că 70% din forțele separatiste din Ucraina sunt ruse.

"Obiectivul lui Putin merge dincolo de Ucraina. El vrea să zdruncine sentimentul de bunăstare și încredere din rândul statelor Estice aflate sub protecția NATO și, în mod ideal, să producă o falie permanentă între SUA și partenerii europeni și între aliații Vestici și Europa de Est", a mai spus el.

Potrivit lui Clark, Pentagonul s-a opus în anii '90 extinderii NATO, dar a cedat insistențelor președintelui Bill Clinton.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel