Washingtonul îşi reînnoieşte apelul la dialog adresat Coreei de Nord

Kim Jong-un vrea să arate că e 'invincibil militar'. Rachetă lansată în Marea Japoniei
Kim Jong-un vrea să arate că e 'invincibil militar'. Rachetă lansată în Marea Japoniei

Un înalt diplomat american a transmis un nou apel la dialog regimului de la Phenian, susţinând că Statele Unite nu au nicio intenţie ostilă faţă de Coreea de Nord, după creşterea recentă a tensiunii în relaţia bilaterală, informează marţi AFP.

Sung Kim, reprezentant special al SUA pentru Coreea de Nord, s-a întâlnit la Washington cu omologul său sud-coreean Noh Kyu-duk înaintea unei întâlniri în format trilateral la care vor participa alături de diplomatul japonez de rang înalt Takehiro Funakoshi, prevăzută să aibă loc marţi.

'Vom continua calea diplomatică cu Coreea de Nord pentru a realiza progrese tangibile care vor îmbunătăţi securitatea Statelor Unite şi a aliaţilor noştri', a spus Sung Kim. 'Nu avem intenţii ostile faţă de Coreea de Nord şi sperăm să ne întâlnim necondiţionat', a declarat el reporterilor. Diplomatul american a adăugat însă că aliaţii au 'responsabilitatea de a pune în aplicare rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU', referindu-se la sancţiunile a căror înlăturare regimul de la Phenian încearcă să o obţină.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a denunţat săptămâna trecută rolul SUA în menţinerea acestor sancţiuni şi a respins afirmaţiile administraţiei americane referitoare la o lipsă a ostilităţii faţă de Phenian. Kim Jong Un s-a întâlnit de trei ori cu preşedintele Donald Trump, care s-a lăudat că a evitat un conflict, dar nu a reuşit în cele din urmă să ajungă la un acord cuprinzător care să pună capăt programului nuclear nord-coreean.

Succesorul său la Casa Albă, Joe Biden, a promis că va continua să urmeze calea diplomaţiei, dar a adoptat o abordare mai discretă decât Donald Trump, potrivit Agerpres.

Coreea de Nord, o nouă rachetă hipersonică

Recent, Coreea de Nord a testat cu succes o rachetă de tip planor hipersonic, testul fiind prezentat drept un progres tehnologic major, transmite AFP.

Succesul acestui test are o 'mare importanţă strategică', în condiţiile în care Coreea de Nord urmăreşte să îşi crească considerabil capacităţile de apărare, conform sursei citate. Rachetele hipersonice sunt mult mai rapide decât rachetele convenţionale, balistice sau de croazieră.

De asemenea, sunt mult mai dificil de detectat şi de interceptat de către sistemele de apărare antirachetă, pentru care Statele Unite cheltuie miliarde de dolari. Armata sud-coreeană a informat despre lansarea unui proiectil de către Coreea de Nord la scurt timp după depistarea sa.

Dar, contrar obiceiului, nu a dezvăluit altitudinea maximă atinsă de rachetă sau distanţa parcursă, informaţii pe care Seul-ul, în general, le face publice foarte rapid. Potrivit presei sud-coreene, proiectilul lansat marţi de Coreea de Nord avea 'caracteristici de zbor diferite' faţă de cele anterioare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel