Washington Post: Serviciile secrete ruse din Moldova lucrează pentru a submina guvernul pro-occidental

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Ziarul american menționează ”documente de informații și interviuri cu oficiali moldoveni, ucraineni și occidentali” care ilustrează ”cum Moscova continuă să manipuleze țările est-europene”.

Serviciile secrete ruse complotează pentru a submina Guvernul pro-occidental al Moldovei. Acest lucru a fost raportat de ziarul american ”Washington Post”, care pune sub semnul întrebării implicarea Moscovei după săptămâni de demonstrații masive antiguvernamentale la Chișinău, scrie Agenzia Nova.

Ziarul menționează ”documente de informații și interviuri cu oficiali moldoveni, ucraineni și occidentali”, care ar proveni de la informațiile ucrainene și care ilustrează ”cum Moscova continuă să manipuleze țările est-europene în ciuda campaniei sale militare în Ucraina șovăitoare”.

FSB ar fi canalizat zeci de milioane de dolari de la unele dintre marile companii de stat ruse pentru a ”cultiva o rețea de politicieni moldoveni și a redirecționa țara către Moscova”.

Implicarea lui Ilan Shor

În centrul acestor comploturi ar apărea organizatorul protestelor aflate în desfășurare în Moldova: Ilan Shor, lider al partidului omonim de opoziție, aflat în exil în Israel. Acesta din urmă, scrie ziarul, ”a primit complimente de la un politician rus”, care a oferit regiunii moldovenești administrată de partidul lui Shor ”un acord pentru furnizarea de gaze rusești low-cost”.

Politicianul în vârstă de 35 de ani s-a lăudat public cu propunerea și nu face un secret de disponibilitatea sa de a discuta despre forme de cooperare energetică între țara sa și Rusia.

Potrivit ”Washington Post”, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) s-ar concentra pe Shor pentru a ”submina această fostă republică sovietică”.

Statele Unite au acționat miercurea trecută, anunțând sancțiuni asupra mai multor organizații rusești și moldovenești și asupra mai multor persoane, inclusiv însuși Shor, acuzat de Washington că ”s-a coordonat cu reprezentanții altor oligarhi pentru a crea tulburări politice în Moldova” și că a ”primit sprijin din partea Rusiei”. 

Mai mult, documentele obținute de informațiile ucrainene susțin că partidul de opoziție din Moldova se folosește de sfaturile ”strategilor politici” ai FSB.

Într-un interviu recent, persoana în cauză a negat că a primit sprijin direct din partea Rusiei, inclusiv a serviciilor sale de securitate: ”Suntem un partid absolut independent, care apără doar interesele cetățenilor moldoveni”, a spus tânărul de 35 de ani, care a acuzat guvernul că a adus Moldova în pragul ”colapsului economic” odată cu supunerea lui către Occident.

Citește și:

Kremlinul o acuză pe Maia Sandu de „rusofobie”. Moscova nu va lăsa fără reacţie „declaraţiile antiruseşti ale Chişinăului”, ameninţă Maria Zaharova

"Urmărim cu îngrijorare cum evoluează situaţia din Republica Moldova, care ne este apropiată din punct de vedere istoric, şi unde continuă acţiuni de protest la care participă mii de locuitori nemulţumiţi de politica conducerii ţării", a afirmat Maria Zaharova.

Potrivit ei, aceste evenimente sunt însoţite de o escaladare a retoricii antiruseşti - "la limita rusofobiei"- din partea oficialităţilor ţării.

"S-a ajuns până în punctul în care unii parlamentari ai partidului de guvernământ 'Acţiune şi Solidaritate' (PAS) lansează apeluri în parlament pentru a recunoaşte Rusia - aşa cum spun ei - drept regim terorist. Noi desigur înregistrăm aceste declaraţii antiruseşti şi evident ele nu vor rămâne fără răspuns", a avertizat ea.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel