Wall Street Journal: România și Bulgaria, cele mai expuse în cazul ieșirii Greciei din zona euro

grecia
grecia

Potrivit Wall Street Journal, România și Bulgaria sunt cele mai expuse țări din zonă la o eventuală ieșire a Atenei din zona euro, din cauza prezenței semnificative a băncilor elene, scrie Realitatea.net.

Potrivit unui comentariu din Wall Street Journal, băncile elene dețin aproape 30% din instituțiile bancare din Bulgaria, 20% din împrumuturile acordate și o treime din depozitele bancare din această țară.

Banca Națională a Greciei, EFG Eurobank, Piraeus, Emporiki și Alpha Bank sunt principalele bănci elene de pe piața bulgară.

Banca Națională și ministrul de finanțe au dat asigurări că banii care pleacă din subsidiare către băncile mamă din Grecia reprezintă doar o parte a circulației de capital și nu are legătură cu criza.

În plus, pentru Bulgaria, Grecia este o piață importantă de desfacere.

Ieșirea Greciei din zona euro ar putea crea turbulențe pe piețele europene, însă România și Bulgaria ar fi cele mai afectate. Oficialii guvernamentali și bancherii din aripa de Est a Uniunii Europene afirmă că, în prezent, sunt mult mai bine pregătiți decât au fost cu patru ani în urmă, când a avut loc prăbușirea băncii americane de investiții Lehman Brothers.

Ungaria, al cărui grad mare de îndatorare nu o scutește de emoții, a făcut apel la Polonia, Cehia și Slovacia pentru a face front comun - în cadrul Grupului de la Vișegrad - în fața băncilor care încearcă să retragă banii din filialele și subsidiarele din cele patru țări. Până acum însă, răspunsul celor trei nu a fost prea entuziast.

În Polonia, care are o economie mai sănătoasă, Guvernatorul Băncii Centrale, Marek Belka, a declarat că autoritățile supraveghează cu atenție sectorul bancar și sunt pregătite să intervină cu lichidități - euro sau zloți - în caz de nevoie pentru a sprijini sectorul financiar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel