EXCLUSIV  Vulpița, ”Kim Kardashian de România”. Herjeu: "Era să cad de pe scaun! Parcă venise Madonna în Parlament"

Radu Herjeu
Radu Herjeu

Radu Herjeu, membru CNA, a vorbit, în exclusivitate pentru DC NEWS, despre situația creată de personajele Vulpița și Viorel, despre promovarea lor în spațiul public, care se pare că aduce o audiență record, dar și despre o eventuală poziționare a CNA. 

"În acest moment, cazul este în discuție la CNA, pentru că de marți, am apucat să vedem abia două emisiuni și mai sunt foarte multe de văzut, dar pentru că veniseră reprezentanții Antenei, am zis să-i ascultăm și mai apoi să continuăm să vedem imaginile, să citim raportul de monitorizare și să vedem dacă s-a încălcat legea. Sigur că din cele văzute, se pare că sunt câteva elemente care ar putea conduce la ideea că s-a încălcat legea, dar e mult prea devreme pentru a da un verdict", a declarat Radu Herjeu, în exclusivitate pentru DC NEWS. 

Ce spune articolul din lege în ceea ce privește sancțiunile

"La început, emisiunile au fost foarte cuminți, problema cea mai importantă a acestui tip de emisiune, cu acest tip de invitați, este în ce măsură e normal să pui astfel de personaje, în astfel de impostaze, care te pot conduce la ideea că nu sunt de demintatea lor, chiar dacă ele acceptă și e clar că ele acceptă, ba mai mult, ele sunt cele care au mers la emisiune, dar aceasta nu este o scuză pentru televiziune de a exploata naivitatea invitaților, de a exploata pentru audiență sau pentru a-și face emisiuni.Există un articol în lege, foarte clar privind deminitatea umană și de a nu pune invitații în situații care contravin demnității umane, chiar dacă aceștia își dau acordul. Se mai pune problema protecției minorilor, care se uită la televizor la ora aceea și asistă la dialoguri de multe ori absolut halucinante, despre adulter, sex, viol, lucruri pe care sincer nu ar trebui să le vadă la ora aceea și abordate la modul acesta destul de superficial și extrem de privial și tabloid", a adăugat el.  

Membru CNA, Radu Herjeu a mai spus că ”Minorii sunt expuși la orele 17 - 18. Nu poți să dai vina tot timpul pe părinți că nu-și încuie copiii în debara la ora 17, ca nu cumva să se uite la televizor și să nu vadă așa ceva. Sigur, problema foarte mare este că și părinții se uită la așa ceva, dar asta nu e treaba CNA-ului. Treaba CNA-ului este să vadă strict în ce măsură se încalcă sau nu legea. Nu e vorba dacă-mi place, dacă nu-mi place, dacă eu m-aș uita sau nu m-aș uita, dacă mi se pare normal sau nu".

S-a cerut INTERZICEREA. ”Nu se poate așa ceva”

"De foarte multe ori, am văzut reacții ale oamenilor care spun că vor interzisă emisiunea. Nu se poate așa ceva și CNA-ul nu poate interzice emisiunea! Nu poate interzice invitați! Nu poate interzice moderatori! Nu poate interzice subiectul! Și așa este și normal să fie, trăim într-o democrație totuși. Nu trebuie să stabilească CNA-ul la ce trebuie să se uite telespectatorii. Ce poate CNA-ul și ce trebuie să facă CNA-ul este să supravegheze la un anumit echilibru și în special la respectarea legii, care este așa cum este. În momentul în care legea nu va mai sancționa tipul acesta de derapaje, în momentul în care legea nu va mai fi interesată de protecția minorilor, probabil că nici CNA-ul nu va mai avea de muncă în România. Legea audiovizualului și codul audiovizualului, în toată Uniunea Europeană, nu interzic nimic. Noi nu putem opri de la difuzare nimic, decât atunci când e vorba de reclame, dar acolo e o altă situație, dar, în ceea ce privește producția de televiziune, politica editorială a posturilor, CNA-ul nu are absolut niciun fel de putere. Putem doar să luăm act de o nemulțumire a cetățenilor, care se manifestă de obicei prin sesizările primite la consiliu, să întocmească rapoarte de monitorizare și să urmărească ceea ce s-a întâmplat în emisiune, urmând ca, în cazul în care se constată încălcarea legii, să dispună o sancțiune. Sancțiunea aceea este în bani sau sub formă de somație, ea nu poate fi niciodată sub formă de întrerupere a emisiei, a emisiunii, de interzicere a ceva", a completat el. 

Vulpița și Viorel, modele în România? Vulpița, copia lui Kim Kardashian

"Putem dicuta de genul de modele pe care îl arată și-l impun în societate. Este caraghios să spui: Păi noi nu vrem să arătăm modele. Nu, dar simpla apariție la televizor, transformă astfel de personaje în modele și nu sunt primele exemple, hai că fim serioși și nu sunt numai la noi exemple. Să ne aducem aminte de Kim Kardashian în America, care tot așa, a apărut de niciunde și toată lumea întreba: Da' cine e dânsa?! Și a devenit o mega vedetă, deși nimeni nu știe exact cine e ea și ce caută acolo. Exact pe același principiu, a apărut la televior și de bine de rău, în cazul acela, vorbim de o persoană care pare foarte stăpână pe ea, știe exact ce vrea. Ori, în cazul celor două personaje de care vorbim (n.r. Vulpița și Viorel), eu am dubii foarte serioase că ele știu pe ce lume de află.

E o misiune dificilă la CNA să păstrezi echilibrul între libertatea de expresie și anumite reguli de urmat în societate în momentul în care ceea ce faci tu poate afecta în mod negativ o categorie care nu se poate apăra, în cazul minorilor. De foarte multe ori, acest echilibru se rupe din goana pentru audiență și, o spun cu subiect și predicat, a lipsei de responsabilitate a unora dintre cei care fac așa ceva, care au uitat totuși că a fi jurnalist, a fi om de televiziune, a fi realizator de televiziune, implică și o foarte mare responsabilitate, față de cei cărora li te adresezi", mai spune Radu Herjeu. 

Am crezut că o să cad de pe scaun

"Hai să fim serioși, sunt două personaje care nu au făcut nimic în viețile lor, adică nu ar trebui să se vorbească despre aceste personaje nici măcar un minut, când sunt atâția și atâția oameni în România care au făcut ceva și despre care nu se vorbește. Este la modă să te filmezi cu Vulpița, să o imiți pe Vulpița și să o duci în Parlament. Eram în ședință când ne uitam pe ecrane și am văzut burtierele mari, galbene: Vedeta este în Parlament. Am crezut că o să cad de pe scaun. Am zis bă, una e să faci o emisiune tabloid, alta e totuși să o dai la știri că VEDETA a venit în Parlament, de parcă venise Madonna și a fost invitată în Parlament. Serios? O tânără care nu știe pe ce lume trăiește a devenit vedetă?! Eu cred că toți oamenii serioși ar trebui să reacționeze", a adăugat Radu Herjeu. 

Abia scăpasem cu obsesia cu Drăgușanca, Columbeanca, Oana Zăvoranu și Crudu. Toată națiunea vrea să afle cu cine s-a mai culcat Vulpița

"De o lună, ăsta e mesajul principal: Tu Vasile, tu Floricica, tu nea Nae, tu Georgeta, care stai acasă, care te duci și muncești opt ore, care ai doi copii, care nu știi ce să faci ca să-ți crești copii, tu nu contezi pentru că nu ești la televizor. Iată cine contează în România, pentru că hai să fim serioși. Dacă ești la televizor înseamnă că tu contezi, pentru că altfel ce cauți acolo? Nu?! Abia scăpasem cu obsesia cu Drăgușanca, cu Columbeanca și de Oana Zăvoranu, și de Crudu și acum luăm doi debusolați de pe stradă și îi facem vedete și toată națiunea vrea să afle cu cine s-a mai culcat Vulpița", a mai comentat Radu Herjeu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel