Vulcan din România, care ar putea erupe

Vulcanul are potențialul de reactivare
Vulcanul are potențialul de reactivare

Un vulcan ar putea erupe în România, susţin mai mulţi cercetători care au realizat un studiu despre vulcanii consideraţi stinşi în Europa. Potrivit estimărilor, sub Lacul Sfânta Ana, singurul lac de origine vulcanică din estul Europei, s-ar afla o cameră magmatică în care ar fi între 20 și 60 de kilometri cubi de lavă.

Un grup de cercetători din mai multe țări au publicat un studiu din care reiese că Masivul Ciomatu-Puturosu din Carpații Orientali poate redeveni un vulcan activ, informează smithsonianmag.com, citat de libertatea.ro.

Până acum se credea că Masivul Ciomatu-Puturosu este un vulcan stins în craterul căruia s-a format Lacul Sfânta Ana din  Harghita. Ultima dată, vulcanul ar fi erupt acum circa 30.000 de ani, însă există estimări potrivit cărora ultima erupție ar fi avut loc mult mai recent, acum 9.800 de ani.

Studiul care lansează ipoteza că vulcanul are potențialul de reactivare a fost realizat de de către un grup de oameni de știință din Elveția, Franța, România și Ungaria. "Preferăm să studiem vulcanii activi, evident pentru că prezintă un risc real, dar nu ar trebui să uităm vulcanii relativ tineri pentru că ei prezintă un risc pe care ar trebui să-l evaluăm", a declarat Mickael Laumonier de la Université Clermont Auvergne (Franța), unul dintre autorii studiului.

Vezi și: Studiu. Mucurile de ţigară aruncate în mediul înconjurător afectează dezvoltarea plantelor

Chiar dacă nu se știe dacă Ciomatu va erupe până la urmă, Laumonier și echipa sa susțin că vulcanii socotiți stinși sau inactivi trebuie cercetați îndeaproape pentru evaluarea riscurilor pe care le presupun. "Că un vulcan aparent stins precum Ciomatu este capabil să erupă în viitor cere o atenție reînnoită pentru vulcanii inactivi din întreaga lume și poate o redefinire a clasificării în vulcani activ și vulcani inactivi.

Ipoteza referitoare la o reactivare a vulcanului  a mai fost lansată  în urmă cu patru ani de către un grup de specialiști de la Academia de Ştiinţe din Ungaria şi de la Universitatea Eötvös Lorand din Budapesta, însă în 2015, Institutul Geologic al României a contestat această ipoteză afirmând că Ciomatu ar putea redeveni activ abia peste sute de mii de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel