Vrei bani în locul zilelor de concediu pe care nu le-ai luat? Ce spune legea

concediu
concediu

Vrei bani în locul zilelor de concediu pe care nu le-ai luat? Ce spune legea.

Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă. În altfel de situații, angajatul nu poate primi bani.

Ce faci dacă nu ți-ai luat tot concediul de odihnă într-un an

Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.

Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare. Salariaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap şi tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puţin 3 zile lucrătoare.

În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Concediul de odihnă poate fi întrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective

Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.

În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

 

VEZI ȘI: Risc dacă lucrezi la call center. Dacă am fi într-o mașină, ar trebui să ne strângem centura și mai bine și să ne așteptăm la un drum cu gropi mari / video - https://www.dcnews.ro/risc-daca-lucrezi-la-call-center-daca-am-fi-intr-o-masina-ar-trebui-sa-ne-strangem-centura-si-mai-bine-si-sa-ne-asteptam-la-un-drum-cu-gropi-mari-video_924726.html

 

VEZI ȘI: Joburi care nu vor putea fi înlocuite de inteligența artificială. Locuri de muncă în pericol / video - https://www.dcnews.ro/joburi-care-nu-vor-putea-fi-inlocuite-de-inteligenta-artificiala-locuri-de-munca-in-pericol-video_924704.html

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel