Vrancea: 26 de revoluţionari, premiaţi de Primăria Focşani

Un număr de 26 de revoluţionari vrânceni vor fi premiaţi de Primăria municipiului Focşani cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, potrivit unui proiect aprobat, joi, în şedinţa ordinară a Consiliului Local Focşani. 

'Revoluţia din Decembrie 1989 a adus în inimile românilor multă speranţă şi a devenit un simbol pentru democraţie şi libertate, valori fără de care generaţiile care au urmat după 1989 nu şi-ar putea imagina existenţa. (...) În semn de gratitudine faţă de cei care au luptat pentru victoria Revoluţiei române şi în cinstirea memoriei celor care şi-au jertfit viaţa, să le aducem un pios omagiu prin oferirea de plachete de onoare cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia română din decembrie 1989', se arată în proiectul de CL.

Printre cei care vor fi premiaţi se numără 14 persoane care au calitatea de luptător, 10 persoane care au fost rănite în timpul Revoluţiei şi doi eroi martiri, respectiv Valerică Buruiană şi Gabriel Dănăilă. Sergentul major Valerică Buruiană a murit în noaptea de 23 spre 24 decembrie 1989, la vârsta de 27 de ani, fiind împuşcat în curtea unităţii militare UM 01213 din Turda.

Potrivit unităţii militare respective, Valerică Buruiană 'a căzut eroic în luptele din data de 24 decembrie 1989 împotriva bandelor de terorişti care au atacat unitatea'. Revoluţia din 1989 l-a prins pe Gabriel Dănăilă ca subofiţer de miliţie, acesta fiind şef de post la Zetea, în Harghita. Acesta a fost omorât chiar în sediul Miliţiei, unde, pe 22 decembrie, locuitorii din Zetea l-au dezarmat, l-au torturat timp de mai multe ore şi mai apoi l-au împuşcat cu propria armă. Părinţii i-au recuperat trupul şi l-au înmormântat la Bogheşti, în Vrancea, informează AGERPRES.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel