Vouchere pentru rechizite și îmbrăcăminte pentru 405.000 de copii din medii defavorizate. Când intră a doua tranşă de bani

Foto: Freepik
Foto: Freepik

O parte din preșcolarii și elevii din medii defavorizate au primit ajutorul pentru îmbrăcăminte și rechizite în luna septembrie. Cei care nu au beneficiat de prima tranșă de vouchere au început să primească banii pe carduri din 22 noiembrie.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că în luna septembrie au fost virate către 97.888 de beneficiari, preșcolari și elevi din familii defavorizate. sumele pentru ajutorul pentru îmbrăcăminte și rechizite. De marți, 22 noiembrie, au fost virate și sumele și către restul de carduri existente, potrivit unei informări oficiale de pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Preșcolarii înscriși în învățământul de stat beneficiază de sprijinul în valoare de 500 de lei, în condițiile în care venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei). Elevii din ciclul primar sau gimnazial de la stat, vor primi ajutorul dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maxim 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei).

Anul trecut, numai 245.000 de elevi și preșcolari au primit acest ajutor, iar în 2022 numărul acesta a crescut la 405.000 de beneficiari, prin Schema națională de sprijin pentru elevii cei mai defavorizați, prevăzută de OUG nr. 133/2020.

Peste 200.000 de carduri au fost emise pentru elevii deveniți eligibili anul acesta, urmând să fie livrate către inspectoratele școlare județene în perioada ce urmează. Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional pot fi folosite numai la unitățile cu care emitenții cardurilor au contract de afiliere.

Bursele elevilor întârzie, deși banii au fost virați. Precizările Ministerului Educației

Ministerul Educației a transmis în cursul zilei de miercuri că există întârzieri legate de plata burselor școlare, cu toate că datele de la Ministerul Finanțelor arată că banii necesari au fost alocați în conturile trezoreriilor locale.

Ministerul Educației a convocat, miercuri, în regim de videoconferință, toți inspectorii generali și contabilii-șefi pentru a analiza situația plății burselor elevilor. Ulterior, ministerul a transmis un comunicat oficial de presă, prin intermediul căruia a ținut să transmită situația burselor pentru elevi.

Se pare că bursele elevilor întârzie, deși Ministerul Finanțelor a virat banii în conturile trezoreriilor locale. „Din informațiile transmise de inspectorate în cadrul videoconferinței, există, în momentul de față, întârzieri legate de plata burselor cauzate fie de volumul foarte mare de dosare înscrise pentru verificarea eligibilității, fie de data organizării ședințelor pentru buget ale Consiliilor locale. Pentru a avea o situație clară la nivel de școli, fiecare inspectorat școlar va organiza, în cursul zilei de mâine, videoconferințe cu directorii de școli din județ”, a informat ministerul, într-un comunicat de presă transmis Agerpres.

În acest context, Ministerul Educației a mai transmis că, din datele obținute de la Ministerul Finanțelor, banii utilizați strict pentru plata burselor au fost alocați din sumele defalcate de TVA și au fost virați în conturile trezoreriilor locale, fiind puși la dispoziția unităților administrativ-teritoriale pentru retragerea sumelor necesare, în baza unei cereri, pentru a fi direcționate către școli. „Ne dorim ca toți elevii să primească bursele cuvenite și să prevenim întârzieri viitoare. Indiferent de fluxul banilor și de dificultățile semnalate de fiecare școală, Ministerul Educației va depune toate eforturile pentru a se asigura că nu mai există probleme legate de plata burselor”, se afirmă în comunicat.

În funcție de rezultatele școlare, elevii din școlile de stat pot beneficia de burse de merit și de studiu. Potrivit legislației, bursa de studiu este un ajutor financiar din partea statului care se acordă elevilor care provin din familii cu venituri minime și care au rezultate bune la învățătură. Scopul acordării burselor de studiu este pentru a le oferi elevilor susținere financiară pentru a-și cumpăra rechizite și haine. Valoarea bursei de studiu pentru anul școlar 2022-2023 este de 150 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel