EXCLUSIV  Vouchere pentru facturile la energie. Chisăliță: Dacă această criză nu ne aduce mintea cea de pe urmă, România va mai trece prin astfel de situații critice

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Dumitru Chisăliță a vorbit despre voucherele oferite pentru facturile la energie.

Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a fost întrebat, în cadrul emisiunii „Totul despre bani“, de la DC News, despre măsura de oferire a unor vouchere pentru facturile la energie pentru cetățenii vulnerabili:

„Cum vedeți programul guvernamental de ajutorare a celor cu venituri reduse prin acordarea acestor vouchere pentru facturi? E sustenabil, mai trebuia venit cu altceva pe lângă el?“, a întrebat jurnalistul Mihai Ciobanu.

„Legea pentru vulnerabili, aprobată în 2021, venea cu astfel de idei. Atunci, oamenii au dat înapoi din mai multe considerente, dar cred că, dacă acest program ar fi fost introdus încă din 2021, până la momentul de față s-ar fi eliminat diversele erori existente și ar fi creat o corectă și mai bună trecere peste ceea ce a însemnat criza gazelor și criza energiei electrice de la sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022.

Cred că este modelul care ar trebui să fie urmat, dar el trebuie să fie însoțit de mai multe direcții. Una este legată de eficiență energetică și economică foarte ridicată, pentru că, în România, una dintre marile probleme nu e reprezentată de preț, ci de pierderile pe care le înregistrăm. Dacă la nivelul unei case există posibilitatea să reduci la jumătate costurile prin diverse metode de creștere a eficienței, asta înseamnă că exista posibilitatea să plătești același cost cu cel din 2021 fără să fi venit cu nicio măsură de tip subvenție, respectiv plafonare.

Dacă s-ar fi aplicat acest mecanism, care trebuia aplicat înainte de criză, ar fi creat premisele favorabile atât pentru a trece ușor criza din 2022, cât și perioadele viitoare. Cred că, dacă această criză nu ne aduce mintea cea de pe urmă, cu siguranță România va mai trece prin astfel de situații critice, iar modul prin care vor trece consumatorii va fi unul mai dramatic decât ce s-a întâmplat în 2022“, a spus, la DC News, Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  CET-uri sau centrale proprii. Dumitru Chisăliță, despre energia viitorului: Cred că există doar două sisteme ce pot concura la încălzire

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel