Votul prin poştă, ATENTAT la democraţie. Avertismentul ONG-urilor pentru drepturile omului

ONG-ul Human Rights Watch trage un semnal de alarmă şi spune că votul prin poştă, chiar şi în plină pandemie, este un atentat la democraţie. 

Avertismentul vine cu privire la planul Poloniei de a organiza alegeri prezidenţiale prin poştă luna viitoare. Campania pentru alegeri a fost pusă pe pauză la începutul lunii martie din cauza pandemiei COVID-19, dar partidul care se află la putere a menţinut data de 10 mai ca dată a alegerilor şi a introdus în lege posibilitatea de a se vota prin poştă. 

Dacă această măsură nu va fi votată de Senat, care este cameră decizională, alternativa este prelungirea mandatului actual al preşedintelui de la cinci la şapte ani, scrie Euronews. 

Atentat la democraţie 

Ambele variante au fost intens criticate de ONG-ul Human Right Watch, care a făcut apel la Parlamentul Poloniei "să se asigure că procesul electoral este predictibil, liber şi corect, chiar dacă asta ar însemna amânarea votului pentru o scurtă perioadă". 

"Având în vedere natura fără precedent a unui asemenea vot în Polonia, dar şi timpul extrem de scurt pentru organizare, este puţin probabil, dacă nu chiar imposibil, ca procesul să fie corect şi transparent", a transmis Human Rights Watch. 

Nici Consiliul Europei nu susţine acest tip de alegeri. "Nu există nicio bază legală pentru aşa ceva. Guvernul a decis să schimbe legea electorală cu doar câteva săptămâni înainte pentru a introduce alegerile prin poştă. Iar asta este o măsură neconstituţională, pentru că legea interzice modificări la legea electorală cu mai puţin de şase luni înainte de alegeri", a declarat Piotr Buras, de la Departamentul pentru Relaţii Internaţionale al Consiliului Europei. 

În plus, mai spune Buras, Polonia nu are experienţă în organizarea unui astfel de scrutin, iar confidenţialitatea votului ar fi compromisă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel