Votul obligatoriu a fost adoptat în Senat

VOTARE - IASI
VOTARE - IASI

Senatul a adoptat Legea votului obligatoriu care prevede pedepse de la amendă şi tăierea unor indemnizaţii până la scoaterea de pe listele electorale a celor care nu votează.

Proiectul, inițiat de deputații Tudor Ciuhodaru (UNPR) şi Mircia Giurgiu (independent), a fost adoptat în mod tacit, în condiţiile în care greva parlamentară a blocat lucrările în plen de la Senat, urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, forul decizional.

Potrivit inițiatorilor, votul obligatoriu ar duce la un grad mai mare de legitimitate a aleşilor, iar fraudarea votului şi mita electorală ar fi reduse considerabil.

Legea stipulează ca cel care se decide să nu voteze la un scrutin riscă o amendă de 1.000 de lei, iar dacă refuză și a doua oară va primi, pe lângă amendă, şi interdicţia de a beneficia de accesul la indemnizaţii, ajutoare sau facilităţi fiscale de la bugetul de stat, pentru ca la a treia abatere, să fie şters din listele electorale.

Pentru cei care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua votului, proiectul celor doi dă posibilitatea votului pe liste electorale speciale, iar cei care nu au chef să-şi dea votul niciunuia dintre candidaţi vor putea să exercite un vot negativ, adică "împotriva" tuturor candidaţilor.

Executivul nu susține acest proiect legislativ, susținând că exercitarea votului este un drept, nu o obligaţie, conform Constituţiei. În plus, sancţiunea ştergerii din listele electorale ar fi neconstituţională.

Despre interdicția de a beneficia de ajutoare, indemnizaţii şi facilităţi fiscale, Guvernul nu vede care este legătura dintre cele două chestiuni şi semnalează că prevederea ar avea consecinţe ”deosebit de grave” asupra mamelor cu copii mici, dar şi asupra... parlamentarilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel