Vot grațiere. PROTEST Piața VICTORIEI: Ziua, ca hoții - LIVE TEXT / VIDEO

Un protest a avut loc în București, în Piața Victoriei, după ce Comisia juridică a Senatului a adoptat amendamentele la proiectul de Lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi. 

Protestarii au scandat lozinci împotriva partidelor din actuala coaliție guvernamentală și împotriva grațierii faptelor de corupție. De asemenea, ei au aprins la unison lanternele de la telefoanele mobile, au fluturat steaguri ale României, SUA, UE și Republicii Moldova.

Pe pancartele purtate de unii dintre protestatari se puteau citi mesaje cum ar fi "În ritm de Conga, PSD transformă România" (n.red. cei trei trandafiri din sigla PSD au fost înlocuiți cu trei palmieri), "Dar chiar nu putem să ne înțelegem omenește?", "Ajunge 27 de ani cu criminalii lustrației", "Penalii 'emanați' să fie judecați", "Fără corupți"

------

UPDATE 23:00: Poliţiştii au redeschis circulaţia rutieră în Piaţa Victoriei şi pe sensul dinspre bulevardul Iancu de Hunedoara spre bulevardul Aviatorilor, în zonă mai aflându-se circa 100 de protestatari. 

UPDATE 22:30: Protestatarii au început să plece din Piața Victoriei, în zonă mai aflându-se aproximativ 200 de persoane, iar polițiștii rutieri au redeschis traficul pe bulevardul Lascăr Catargiu.

UPDATE 22:00: Câteva zeci de persoane au protestat, miercuri seară, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Protestatarii au purtat un banner mare cu inscripţia "27 de ani de corupţie. Cât mai #Rezistăm" şi au scandat, printre altele, "Demisia", "Bucureşti nu uita / Clujul e de partea ta".

UPDATE 21:41: Circa 30 de persoane au protestat în faţa Prefecturii Braşov. Protestul spontan, neautorizat, a început după ora 18,00, s-a încheiat în jurul orei 20,30, fără incidente.

UPDATE 21:30: În prezent, aproximativ 1.500 de persoane sunt în Piața Victoriei.

UPDATE 21:22: Oamenii strigă: "Ieșiți din casă, dacă vă pasă!".

UPDATE 21:00: Conform ultimelor informații, numărul protestatarilor din Piața Victoriei a ajuns la circa 1.000.

UPDATE 20:30: Inițiativa România, Initiațiva Timișoara, Corupția ucide, Geeks for Democracy, #Rezistența, Sibiu Uniți Salvăm, Aradul Civic, Oradea civică, ACTI Craiova, Civica Iași le cer oamenilor să iasă în stradă.

"Mișcările și organizațiile civice semnatare, care s-au născut în stradă în București, Timișoara, Cluj, Iași, Sibiu, Oradea, Arad și Craiova în urma protestelor din ultimii ani și ca reacție la corupția politică și la încercările succesive de a stopa lupta anti-corupție, vă cheamă astăzi în stradă la proteste pașnice. Suntem la fel de determinați ca și acum câteva luni împotriva corupției și a încercărilor repetate orchestrate de coaliția de guvernare de a modifica legislația în favoarea câtorva corupți.

Astăzi, Comisia Juridică a Senatului a dat undă verde amendamentului care face posibilă grațierea unor fapte de corupție comise pâna la data de 1 ianuarie 2017. Este vorba de luare de mită, dare de mită, trafic de influență, complicitate la trafic de influență, fapte săvârşite de către membrii instanţelor de arbitraj sau în legătură cu aceştia, fapte săvârşite de către funcţionari străini sau în legătură cu aceştia. Propunerea de a grația conflictul de interese și abuzul în serviciu nu a fost supusă votului. În aceste condiții, dacă va fi adoptată și în Camera Deputaților, legea ar putea să favorizeze 246 de persoane condamnate pentru coruptie - potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Semnatari:

• Inițiativa România, mișcare civică născută în noiembrie 2015 după tragedia din Colectiv,
• Inițiativa Timișoara, mișcare civică formată prin asocierea a 16 organizații neguvernamentale din Timișoara după adoptarea OUG 13,
• Sibiu Uniți Salvăm, grup civic apărut în 2013 în urma mișcărilor civice din Sibiu pentru salvarea Roșiei Montane,
• Oradea Civică, grup civic născut în februarie 2017 după adoptarea OUG 13,
• Corupția Ucide, comunitate civică născută în noiembrie 2015 după tragedia din Colectiv,
• Aradul Civic, grup civic născut în februarie 2017 după adoptarea OUG 13,
• Asociatia Civica pentru Transparenta si Implicare Craiova, grup civic născut în februarie 2017 după adoptarea OUG 13,
• Civica Iași, organizație neguvernamentală înființată în decembrie 2014 pentru un Iași mai bine guvernat și o comunitate mai implicată,
• #REZISTENȚA, platformă civică născută în urma protestelor masive împotriva corupției din februarie 2017
• Geeks for Democracy, grup informal de acțiune civică, inclusiv prin instrumente și metode legate de tehnologia informației", se arată într-un comunicat de presă.

UPDATE 20:00: Circa 500 de oameni sunt acum în Piața Victoriei.

UPDATE 19:30: Nu doar în București oamenii au ieșit în stradă. Aproximativ 30 de persoane protestează miercuri, începând cu ora 18.00, în faţa Prefecturii Braşov, după adoptarea de către Comisia Juridică a Senatului a unor amendamente la proiectul legii graţierii. Oamenii prezenţi la protest, care este unul spontan, poartă pe braţ banderole galbene cu înscripţia #REZIST.

UPDATE 19:25: În Piața Victoriei, numărul protestatarilor a crescut la circa 200. Ei strigă: "PSD, ciuma roșie!" și "Hoții".

UPDATE 19:00: În prezent sunt câteva zeci de persoane în stradă.

------

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Se anunță proteste pentru miercuri seară, în Piața Victoriei, după ce Comisia juridică a Senatului a adoptat amendamentele la proiectul de Lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi. DC News va transmite în format LIVE TEXT cele mai importante informații de la fața locului. Rămâne de văzut dacă oamenii vor ieși în stradă, așa cum anunță pe Facebook.

S-a dat mobilizarea generală pe Facebook! O mare parte dintre persoanele care au ieșit în stradă împotriva OUG 13 vor ca miercuri, 3 mai, să revină în Piața Victoriei, începând cu ora 19:00.

(w670)

"DAȚI SHARE MASIV! Trebuie să ne apărăm țara de hoți. Când legea devine fărădelege, rezistența este o datorie!
Ne schimbăm azi programul și ne revedem în stradă", se arată în descrierea protestului "NU grațierii corupților - OUG 13 revine. Și noi!".

"Ne vedem la Victoriei pentru că acela a rămas punctul de reper. Acolo știm că ne-am întâlnit. Dar imediat ce vom fi suficient de mulți (și sperăm ca duminică să fim foarte mulți) vom merge spre Parlament, care e ținta principală a protestului. Nu ne întrebați de ce acolo și de ce nu dincolo, vom merge oricând unde vreți. Important e să fim mulți. Așa că mai bine întrebați-vă prietenii dacă ies acum în Stradă", se arată și pe pagina Corupția Ucide.

Clotilde Armand a făcut un singur comentariu vizavi de acest subiect: "Ziua, ca hoții".

Nicușor Dan a spus că susține protestele de miercuri seară.

"OUG 13 în reluare. PSD deschide porțile închisorilor pentru ca politicenii condamnați pentru corupție să se întoarcă la viețile lor prospere și tihnite.

Susțin protestele care se anunță în această seară, pentru ora 19.00, în Piața Victoriei, împotriva deciziei puterii de a grația faptele de corupție.

Senatorul USR George Edward Dircă s-a opus propunerilor PSD care batjocoresc interesul cetățenilor României de a avea o clasă politică curată. Regret că opoziția nu s-a mobilizat pentru a bloca acest nou abuz al PSD. Refuzăm acest abuz!", a transmis Nicușor Dan.

În plus, senatorul USR George Dircă a spus: "Azi în cadrul Comisiei juridice din Senat reprezentanții PSD au fost singurii care au votat pentru grațierea faptelor de corupție împotriva propunerii inițiatorului Ministerul Justiției precum și a CSM, PÎCCJ și UNBR.

Deși gratierea faptelor de corupție transmite un mesaj negativ în țara unde corupția este o stare de fapt și nici nu rezolvă problema aglomerării penitenciarelor, doar 1% dintre deținuți fiind condamnați pentru fapte de corupție, cu 5 voturi pentru (PSD) și 3 împotrivă (USR, PNL și UDMR) a trecut OUG 14 actualmente Legea 14/2017. Dacă azi la sedința Comisiei Juridice participau toți membrii PNL aceste amendamente NU ar fi fost votate!", a zis reprezentantul USR din Comisia Juridică.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel