Vosganian: Sistemul de pensii nu e Caritas. Se va normaliza când fiecare fiecare va plăti pentru sine

varujan
varujan

Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a declarat că nu este de acord cu declaraţiile ministrului Muncii, Ioan Botiş, potrivit cărora sistemul de pensii ar fi unul "piramidal", liderul liberal afirmând că "sistemul de pensii nu e Caritas".

Varujan Vosganian a spus că sistemul din pensii din România este organizat pe principiul după care salariaţii de astăzi plătesc drepturile pensionarilor, iar acesta se va normaliza "când fiecare va plăti pentru sine, va avea contul său de asigurări, unde îşi va vira banii", informează Mediafax. El a precizat că nu este de acord cu declaraţiile ministrului Muncii, Ioan Botiş, potrivit cărora sistemul de pensii ar fi unul "piramidal", apreciind că "modul plastic" în care acesta a descris sistemul de pensii "nu e cel mai corect". "El (salariatul - n.r.) îşi va decide punctul de pensie, nu Guvernul, şi va fi beneficiarul propriei trude. Astfel că la pensie va lua banii pe care i-a depus, din prima zi de serviciu până în ultima. Dacă n-a depus, nu va primi pensie. Modul plastic în care domnul Botiş vorbeşte de sistemele piramidale nu e cel mai corect, sistemele piramidale presupun că cei care se grăbesc iau banii primii, iar ultimii nu mai ajung să ia nimic, cum s-a întâmplat cu Caritas. Or, sistemul de pensii nu e Caritas, totuşi", a spus Vosganian. El a precizat că viziunea liberală referitoare la noul mod de construire a sistemului de pensii se regăseşte într-o platformă denumită "statul liberal". "Va trebui să ajungem într-o zi când punctul de pensie să fie rodul responsabilităţii individuale, nu al pomenii guvernamentale. Noi am făcut o platformă care acum se căzneşte să se strecoare prin canaturile USL, anume statul liberal, unde avem un capitol dedicat acestui mod de a construi sistemele publice, căruia i-am dat 25 de ani. Deci cei care acum intră în sistem, (în vârstă) de până în 35 de ani, să fie beneficiari", a spus Vosganian.

Întrebat cum văd aliaţii din PSD această idee, Vosganian a răspuns că nu poate decât să spere că aceştia vor împărtăşi viziunea liberală pe această temă. "Nu pot să vă răspund în numele lor, nu insistaţi. Îmi manifest speranţa că ei vor urma viziunea noastră, dar nu vă pot garanta acest lucru", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel