VODAFONE, dezvăluiri despre ASCULTAREA TELEFOANELOR. Guvernele au acces direct!

Interceptări telefonice
Interceptări telefonice

Vodafone a dezvăluit vineri existenţa unor conexiuni directe ale agenţiilor guvernamentale la reţelele grupului, care permit interceptarea conversaţiilor în unele dintre ţările în care operează, însă pentru România şi alte câteva state nu a putut prezenta informaţii fiind interzis de legislaţie.

Conexiunile agenţiilor guvernamentale naţionale sunt utilizate la scară largă în multe dintre cele 29 de ţări care au avut pe parcursul anului trecut acces la reţeaua grupului, inclusiv în baza unor mandate, a afirmat grupul, într-un raport care rupe tăcerea asupra utilizării la scară tot mai largă de către autorităţi a interceptărilor reţelelor telefonice şi de transmisie de date pentru a spiona proprii cetăţeni, scrie publicaţia britanică The Guardian.

Agenţiile au instalat conexiuni directe la reţeaua Vodafone şi a altor operatori telecom, ceea ce le permite să asculte şi să înregistreze live conversaţii, iar în anumite cazuri să localizeze persoanele.

În România, Albania, Egipt, Ungaria, India, Malta, Qatar, Africa de Sud şi Turcia este interzisă dezvăluirea oricăror informaţii legate de interceptarea convorbirilor telefonice şi mesajelor, inclusiv dacă astfel de capabilităţi există.

"Este înfiorător ca guvernele să poată accesa convorbirile telefonice cu simpla apăsare a unui buton", a declarat directorul organizaţiei Liberty, Shami Chakrabarti, citat de cotidianul britanic.

VEZI ȘI: Interceptări explozive ale unor oameni de afaceri

În circa şase din ţările în care Vodafone operează, legea obligă operatorii telecom să instaleze conexiuni directe de acces sau să permită autorităţilor să facă acest lucru. Grupul nu a nominalizat statele, întrucât unele dintre acestea ar putea răspunde prin contramăsuri incluzând arestarea unor angajaţi.

Sistemele directe de acces nu necesită mandate, iar companiile nu au informaţii despre identitatea sau numărul clienţilor vizaţi. Supravegherea în masă poate avea loc pe orice reţea, fără ca autorităţile să fie nevoite să se justifice companiilor.

"Acestea sunt scenariile de coşmar pe care le imaginam. Nu aş fi crezut niciodată că operatorii telecom sunt complici în asemenea măsură. Este un pas curajos al Vodafone şi sperăm ca şi alte companii să prindă mai mult curaj în privinţa dezvăluirilor, dar ceea ce avem nevoie este să fim noi mai curajoşi şi să luptăm împotriva cererilor ilegale şi chiar a legilor ", a declarat Gus Hosein, director al organizaţuei Privacy International, care a dat în judecată guvernul britanic pentru interceptări în masă.

VEZI ȘI: Fost reporter de la News of the World care a făcut dezvăluiri despre interceptări, găsit mort

Şeful diviziei Vodafone pentru informaţii cu caracter personal, Stephen Deadman, a admis existenţa conexiunilor directe folosite de autorităţi pentru interceptări.

"Facem un apel pentru a pune capăt accesului direct ca modalitate pentru autorităţi de a obţine date despre comunicaţiile populaţiei. Fără un mandat, nu există vizibilitate din exterior. Dacă primim o cerere, putem să încercăm să ne opunem. Faptul că autorităţile trebuie să emită o hârtie reprezintă o limită importantă asupra modului cum este folosită această putere", a spus el.

Grupul britanic a făcut apel ca toate conexiunile care oferă acces direct să fie oprite, iar legile care le permit să fie anulate.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy