"Vocea Rusiei" face playback: a plagiat pasaje dintr-un articol

Site-ul postului de radio Vocea Rusiei, finanţat de Moscova, a copiat anumite pasaje dintr-o analiză publicată de revista Foreign Policy România, fără citarea sursei. Valentin Vasilescu, fost director adjunct al Aeroportului Otopeni, implicat în dosarul „Ţigareta 2”, a extras selectiv pasaje din articolul ”Iluzia Securităţii”, semnat de Gabriel Elefteriu, pentru a construi o demonstraţie despre cum scutul de la Deveselu vulberabilizează România, iar acceptarea amplasării sale a fost una greşită.

[caption id="attachment_386941" align="alignleft" width="640"] foto: adevarul.ro[/caption]

Riguroasa analiză politică a revistei care aborda la nivel politic şi geostrategic amplasarea scutului de la Deveselu a fost publicată recent şi pe site-ul ziarului Adevărul. Cotidianul este cel care a remarcat pasajele copiate de Vocea Rusiei în articolul „La ce serveşte americanilor scutul antibalistic de la Deveselu?” fără respectarea normelor de citare a sursei, impuse de legea dreptului de autor.

Vocea Rusiei: ”Refuzul SUA de a oferi garanţii legale Rusiei că sistemul antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva sa se bazează tocmai pe recunoaşterea în subsidiar a faptului că viitorul este imprevizibil şi că poziţia SUA în ceea ce priveşte amplasarea scutului se poate schimba la 180 de grade, de la o zi la alta. Concesia făcută gratuit de România intereselor strategice străine prin găzduirea scutului antibalistic de la Deveselu, intitulată «piatra de hotar a parteneriatului cu SUA», expune România la tipuri de ameninţări inexistente până acum”, scrie Valentin Vasilescu.

Foreign Policy România: „Iar refuzul SUA de a oferi garanţii legale Rusiei că sistemul anti-rachetă nu este îndreptat împotriva sa se bazează tocmai pe recunoaşterea faptului că viitorul este imprevizibil şi că ameninţarea se poate schimba. (...) Instalarea "scutului" american la Deveselu este încă o imensă concesie făcută gratuit de România unor interese strategice străine”.

Vocea Rusiei: ”Într-o viitoare criză regională, unde Rusia s-a dovedit în trecut a fi expertă, în a o genera şi a o exploata, România ar fi avut marea şansă să conteze, ca jucător deloc influenţabil. Numai că dacă SUA vizează brusc alte obiective decât cele ale României, America nu-i va permite acesteia să-şi urmărească interesul naţional, România devenind pentru SUA doar o monedă de schimb. Angajamentul SUA faţă de securitatea Europei de Est, «cel de neclintit şi de lungă durată» se va dovedi cât de curând o gargară abisală, în ceea ce priveşte România. Într-o asemenea situaţie, cel mai probabil, SUA vor căuta să forţeze un compromis în defavoarea României, dacă nu cumva o va vinde la schimb. Lăsând totodată România să se descurce singură cu resentimentele acumulate de Rusia faţă de ea, în contul «scutului» antibalistic de la Deveselu”.

Foreign Policy România: „Într-o potenţială viitoare criză regională în care doar România - nu şi SUA - va avea o miză, este de aşteptat că Washingtonul nu va permite României să-şi urmărească interesul naţional până la capăt. Cel mai probabil, SUA vor căuta să forţeze cel puţin un compromis în defavoarea României - pe modelul Suez 1956, când America a forţat fără menajamente mâna chiar şi celui mai vechi şi puternic aliat, Marea Britanie. Iar România, prea slabă în relaţia cu partenerul american pentru a face altceva, se va conforma”.

Refuzul SUA de a oferi garanţii legale Rusiei că sistemul antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva sa se bazează tocmai pe recunoaşterea în subsidiar a faptului că viitorul este imprevizibil şi că poziţia SUA în ceea ce priveşte amplasarea scutului se poate schimba la 180 de grade, de la o zi la alta. Concesia făcută gratuit de România intereselor strategice străine prin găzduirea scutului antibalistic de la Deveselu, intitulată «piatra de hotar a parteneriatului cu SUA», expune România la tipuri de ameninţări inexistente până acum”, notează Valentin Vasilescu.Citeste mai mult: adev.ro/mvy42y

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel