Putin, lui Erdogan, despre blocajul exporturilor din Ucraina: Cu medierea dvs, am mers înainte

Președintele iranian, Ebrahim Raisi, președintele Rusiei, Vladimir 
Putin și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan
Președintele iranian, Ebrahim Raisi, președintele Rusiei, Vladimir Putin și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan

În întâlnirea bilaterală cu președintele turc Erdogan, Putin i-a mulțumit pentru medierea sa pe grâul ucrainean: ”Nu toate problemele au fost încă rezolvate, dar faptul că există mișcare este deja pozitiv”.

Întâlnirea dintre președinții Rusiei și Turciei, Vladimir Putin și, respectiv, Recep Tayyip Erdogan, a avut loc la Teheran. Despre aceasta a relatat agenția de presă rusă Ria Novosti citată de Rai News, amintind că cei doi erau așteptați să poarte discuții pe teme de pe agenda bilaterală, precum și despre situația exporturilor de cereale. 

Prima întâlnire dintre Putin și Erdogan

”Ne consolidăm cooperarea în problemele de securitate internațională. Aducem o contribuție semnificativă la rezolvarea crizei iraniene", a spus Putin. ”Abordarea Moscovei cu privire la medierea Turciei pe coridoarele din Marea Neagră pentru a exporta cereale din porturile ucrainene este pozitivă”, a spus Erdogan.

Despre deblocarea grâului

Putin, citat de agenția de presă rusă Ria Novosti, a mai declarat: 

”Nu au fost încă rezolvate toate problemele privind exportul de cereale ucrainene din porturile Mării Negre, dar faptul că există mișcare este deja pozitiv”. Liderul rus i-a mulțumit colegului său turc pentru eforturile sale de mediere de a oferi o platformă pentru negocierile cu privire la problema alimentară și a exporturilor de cereale peste Marea Neagră.

”Cu medierea dvs. am mers înainte. Adevărat, nu toate problemele au fost încă rezolvate, dar faptul că există mișcare este deja pozitiv”, a spus Putin.

Afacerea cu grâu pare la îndemână. Mai mult, planul a fost întocmit săptămâna trecută la Istanbul de delegații din Rusia, Ucraina, Turcia și reprezentanții ONU și ar putea fi semnat în următoarele zile. 

 

Despre siguranța porturilor

Potrivit unor surse citate de Financial Times, rămân probleme de rezolvat privind siguranța porturilor și a navelor pe parcursul rutei. Moscova ar fi dat asigurări că nu va lansa atacuri asupra mărfurilor încărcate cu grâu și alte cereale. Dar Kievul nu ar fi pe deplin convins și ar fi cerut alte asigurări că rușii stau departe de porturi.

Trilateralul Rusia- Iran- Turcia

După întâlnirea față în față, a început întâlnirea trilaterală dintre președinții Rusiei, Iranului și Turciei, în cadrul căreia este și Siria pe masă. Trilateralul se desfășoară în așa-numitul format Astana, lansat din 2017 de Rusia și Iran, care susțin guvernul de la Damasc, și Turcia, de partea unei părți a opoziției.

Discuțiile dintre Vladimir Putin și liderul iranian Ali Khamenei

NATO este ”o organizație periculoasă” și dacă Rusia nu ar fi intervenit în Ucraina, ”cealaltă parte ar fi provocat un război”. Acest lucru a declarat liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, întâlnindu-se la Teheran cu președintele rus Vladimir Putin.

Se face referire la NATO că dacă nu ar fi fost oprită în Ucraina, ar fi declanșat un război sub pretextul Crimeei. Pentru că, potrivit lui Khamenei, ”occidentalii sunt total împotriva unei Rusii puternice și independente”.

Khamenei, adresându-se președintelui rus Vladimir Putin, a susținut și o cooperare pe termen lung între Teheran și Moscova. Referindu-se la criza ucraineană, Khamenei a spus că ”războiul este un eveniment greu și dificil, iar Iranul nu este deloc fericit că oamenii obișnuiți suferă de pe urma lui”. 

El a adăugat că ”dolarul american ar trebui eliminat treptat din comerțul global și acest lucru se poate face treptat”. Putin nu a discutat despre aprovizionarea cu drone nici cu președintele iranian Ebrahim Raisi, nici cu liderul suprem iranian Khamenei.

Despre tensiunile din Siria

Referitor la problema siriană, Putin a spus că discuțiile de pace dintre Turcia, Rusia și Iran cu privire la conflictul sirian ar trebui să continue până când se ajunge la o soluție pentru Siria. Discuțiile asupra conflictului sirian vor continua în Rusia, a spus Putin, invitându-i pe Erdogan și Raisi să participe.

Despre tensiunile puternice care încă străbat teritoriul sirian, președintele turc Erdogan a ținut să precizeze că ”cea mai mare amenințare la adresa integrității teritoriale a Siriei este terorismul”.

În cadrul conferinței, difuzată de televiziunea de stat turcă TRT, Erdogan a menționat teroriști ai grupărilor kurde PKK și YPG și a făcut cunoscut că Turcia așteaptă sprijinul Rusiei și Iranului în lupta împotriva terorismului din Siria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel