Vladimir Putin l-a eliberat din funcție pe consilierul său, Anatoli Ciubais, după ce acesta a plecat din Rusia, revoltat de războiul din Ucraina

Vladimir Putin l-a eliberat din funcție pe consilierul său, Anatoli Ciubais, după ce acesta a plecat din Rusia, revoltat de războiul din Ucraina / Foto: Captură video Youtube
Vladimir Putin l-a eliberat din funcție pe consilierul său, Anatoli Ciubais, după ce acesta a plecat din Rusia, revoltat de războiul din Ucraina / Foto: Captură video Youtube

Vladimir Putin l-a demis pe consilierul său, Anatoli Ciubais, după ce acesta l-a părăsit pentru că nu era de acord cu războiul din Ucraina.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat vineri un decret prin care îl eliberează pe Anatoli Ciubais din atribuțiile sale de Reprezentant Special al Președintelui pentru Relațiile cu Organizațiile Internaționale pentru Atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Documentul a fost publicat pe portalul de informații juridice și datat 25 martie.

Pe 23 martie, Bloomberg, citând surse, a raportat că Chubais a părăsit postul de trimis special prezidențial și a părăsit Rusia din cauza unui dezacord cu privire la "operațiuna militară specială"  din Ucraina.

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a confirmat această informație în aceeași zi. "Da. Ciubais a demisionat de bună voie. Dacă a plecat sau nu a plecat, aceasta este treaba lui", a spus Peskov pentru Interfax, răspunzând la întrebarea dacă Ciubais a demisionat din proprie voință și dacă a părăsit Rusia.

Cine este Anatoli Ciubais

Potrivit sursei, care a făcut dezvăluirea despre plecarea lui, sub acoperirea anonimatului, Anatoli Ciubais a părăsit teritoriul Federaţiei Ruse şi nu intenţionează să se întoarcă în ţară.

Anatoli Ciubais este cea mai marcantă personalitate care s-a retras dintr-o funcţie oficială după ce Rusia declanşat aşa-zisa "operaţiune militară specială" în Ucraina.

Ciubais, considerat arhitectul reformelor economice post-sovietice, a fost mai demult şeful de cabinet al preşedintelui rus Boris Elţin.

El a fost numit în postul de reprezentant special al lui Vladimir Putin pentru relaţii cu organizaţiile internaţionale în 2020, după ce a demisionat din funcţia de preşedinte al companiei de stat în domeniul tehnologiilor RUSNANO, pe care a condus-o din 2008. În funcţia de reprezentant special, Ciubais avea sarcina de a atinge "obiective de dezvoltare durabilă".

Contactat la telefon de Reuters pentru a comenta asupra informaţiei, Anatoli Ciubais a pus capăt apelului.

Mulţi oameni îl acuză pe Ciubais de faptul că a permis unui grup mic de magnaţi să se îmbogăţească în timpul campaniei de privatizare din 1990, în timp ce milioane de ruşi au fost lăsaţi în sărăcie în contextul colapsului economic. În ultimii ani, Anatoli Ciubais a continuat să pledeze pentru reforme economice şi a fost una dintre cele mai marcante personalităţi asociate cu guvernul rus. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel