Vladimir Putin, gata să oprească războiul din Ucraina - surse Reuters

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Vladimir Putin ar fi gata să oprească războiul din Ucraina, potrivit unor surse citate de Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin este gata să oprească războiul din Ucraina printr-o încetare a focului negociată care recunoaște liniile actuale de luptă, au declarat patru surse din Rusia pentru Reuters. Totuși, sursele respective ar fi afirmat că liderul de la Kremlin este pregătit să lupte dacă Kievul și Occidentul nu răspund.

Sursa citată menționează că trei dintre surse, care ar fi familiarizate cu discuțiile din anturajul lui Putin, au spus că președintele rus și-a exprimat frustrarea unui grup restrâns de consilieri în legătură cu ceea ce el consideră că sunt încercări susținute de Occident de a împiedica negocierile și decizia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a exclude discuțiile.

„Putin poate lupta atâta timp cât este nevoie, dar Putin este, de asemenea, pregătit pentru o încetare a focului – pentru a îngheța războiul”, a spus una dintre surse, care ar fi o persoană ce a lucrat cu Putin și cunoaște conversațiile la nivel înalt de la Kremlin.

Reuters precizează că aceste persoane au vorbit sub condiția anonimatului, dată fiind sensibilitatea subiectului, dar și că în total jurnaliștii au discutat cu cinci persoane care lucrează sau au lucrat cu Putin la un nivel superior în lumea politică sau în afaceri. 

Reacția lui Peskov

După apariția acestor informație, i-a fost cerută o reacție și purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov. Acesta a declarat că șeful Kremlinului a precizat în mod repetat că Rusia este deschisă dialogului pentru a-și atinge obiectivele, spunând că țara nu vrea „război etern”. Ministerul Ucrainei de Externe și Ministerul Apărării nu au răspuns la întrebările Reuters.

Deși numirea economistului Andrei Belousov în funcția de ministru al apărării al Rusiei a fost considerată de unii analiști militari și politici occidentali un moment în care economia Rusiei este pusă pe un picior de război permanent pentru a câștiga un conflict prelungit, sursele Reuters au afirmat că Putin ar folosi mai degrabă impulsul actual al Rusiei pentru a lăsa războiul în urmă. 

Pe baza cunoștințelor lor despre conversațiile din rândurile superioare ale Kremlinului, două dintre surse au spus că Putin era de părere că ceea ce a câștigat Rusia în război de până acum este suficient.

Trei surse au spus că Putin a înțeles că orice progres dramatic ar necesita o altă mobilizare la nivel național, pe care el nu și-ar dori-o. Putin ar fi îngrijorat de faptul că popularitatea sa a scăzut după prima mobilizare din septembrie 2022.

Una dintre surse a prezis că niciun acord nu ar putea avea loc cât timp Zelenski este la putere, cu excepția cazului în care Rusia l-ar ocoli și ar încheia un acord cu Washingtonul. Cu toate acestea, secretarul de stat al SUA Antony Blinken, vorbind săptămâna trecută la Kiev, a declarat reporterilor că nu crede că Putin este interesat de negocieri serioase.

Discuții în Elveția



Sursa citată menționează că Ucraina se pregătește pentru discuții găzduite de Elveția luna viitoare, menite să unifice opinia internațională cu privire la modul în care se poate pune capăt războiului. Discuțiile au fost convocate la inițiativa lui Zelenski, care a spus că Putin nu ar trebui să participe, iar în consecință Elveția nu a invitat și Rusia.

Vorbind în China pe 17 mai, Putin a spus că Ucraina ar putea folosi discuțiile din Elveția pentru a determina un grup mai mare de țări să susțină cererea lui Zelenski ca Rusia să se retragă în totalitate, despre care Putin a spus că ar fi o condiție impusă mai degrabă decât o negociere de pace serioasă.

"Suntem pregătiți pentru discuții. Nu am refuzat niciodată", a spus Putin în China.

De cealaltă parte, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a spus că orice inițiativă pentru pace trebuie să respecte „integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional” și a descris Rusia drept singurul obstacol în calea păcii în Ucraina.

„Kremlinul nu a demonstrat încă vreun interes semnificativ în încheierea războiului său, dimpotrivă”, a spus purtătorul de cuvânt.

"Putin va spune că am câștigat, că NATO ne-a atacat și ne-am păstrat suveranitatea"



Sursele citate de Reuters spun că Putin ar fi gata să se mulțumească cu ce pământ are acum și să înghețe conflictul în linia frontului actual.

„Putin va spune că am câștigat, că NATO ne-a atacat și ne-am păstrat suveranitatea, că avem un coridor terestru spre Crimeea, ceea ce este adevărat”, a spus unul dintre ruși. 

Înghețarea conflictului pe liniile actuale ar lăsa în posesia Rusiei părți substanțiale din patru regiuni ucrainene pe care le-a încorporat oficial în Rusia în septembrie 2022, dar fără control deplin asupra vreuneia dintre ele. Un astfel de aranjament nu ar atinge obiectivele pe care și le-a stabilit Moscova la acea vreme, când a spus că cele patru regiuni ale Ucrainei - Donețk, Lugansk, Zaporizhzhia și Herson - îi aparțin acum în întregime.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel