Vladimir Putin, explicații pentru criza gazelor: Europenii au făcut greșeli. Politica s-a dovedit greșită

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Actuala criză a gazului a fost cauzată de erorile europenilor, susţine preşedintele rus Vladimir Putin.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că europenii sunt responsabili pentru actuala criză a gazului, pentru că ei nu au încheiat cu Moscova suficiente contracte de livrare pe termen lung, favorizând astfel o creştere record a preţurilor, informează AFP, scrie Agerpres. 

"Toată politica lor era de a se retrage din contracte pe termen lung şi această politică s-a dovedit greşită", a declarat Putin în timpul unei reuniuni cu responsabili ai sectorului energetic rus. "Ei (europenii) au făcut greşeli", a spus Putin. "În consecinţă, preţul gazului a bătut deja toate recordurile istorice: astăzi, el se apropie de 2000 de dolari pe mia de metri cubi, de zece ori mai mult decât preţul mediu anul trecut", a adăugat preşedintele rus.

Europa importă o treime din gaz din Rusia



Europa, care importă din Rusia aproximativ o treime din gazul pe care îl consumă, afirmă de ani de zile că intenţionează să-şi diversifice sursele de aprovizionare, însă fără mare efect.

Referitor la vânzări de sprijin care să completeze contractele pe termen lung, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că acestea "nu au putut acoperi lipsa (de gaz) existentă", adăugând că Rusia "este gata să discute despre noi contracte pe termen lung".

Preţul la gaz a bătut noi recorduri miercuri, urcând cu 25% pe pieţele europene, în faţa unei cereri care nu încetează să crească în pragul iernii.

Acuzații către Rusia



Unele ţări europene, precum şi SUA, acuză Moscova că nu deschide suficient robinetele pentru a obţine punerea mai grabnică în funcţiune a gazoductului său controversat spre Germania, Nord Stream 2, finalizat şi a cărui umplere a început.

Acest gazoduct a suscitat furia Ucrainei, pentru că îi ocoleşte teritoriul şi o face să piardă sume enorme de bani.

Totuşi, miercuri Vladimir Putin i-a cerut gigantului rus Gazprom să onoreze contractele de tranzit cu Ucraina. El a susţinut că Ucraina "nu trebuie pusă într-o situaţie dificilă", iar reputaţia Gazprom de "partener absolut fiabil" nu trebuie umbrită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel