Urmărește emisiunea live


Vladimir Putin, declarații aberante la un an de la războiul din Ucraina / live text / video

Foto Agerpres
Foto Agerpres

Vladimir Putin a rostit marți, de la ora 11, primul său discurs în faţa Adunării Federale din ultimii aproape doi ani, cu trei zile înainte de împlinirea unui an de când a lansat, la 24 februarie 2022, războiul în Ucraina.

VIDEO:

Cele mai importante declarații ale președintelui Vladimir Putin:

În discursul de astăzi, vă voi spune care este situația în țară, într-un context și o perioadă dificilă.

Sunt schimbări majore care se întâmplă în lume. Fiecare dintre noi poartă o responsabilitate foarte mare. Acum 1 an, pentru a ne proteja oamenii și ținuturile istorice, pentru a ne apăra țara de regimul de la Kiev am început o operațiune militară specială. Pas cu pas, vom continua să îndeplinim obiectivele noastre.

Încă din 2014 Donbasul a luptat, deși au fost bombardați. Au primit doar ură de la Kiev. Oamenii din Donbas au sperat că Rusia va veni și îi va ajuta.

Noi am făcut tot posibilul pentru a rezolva această problemă pe cale paşnică, prin negocierea unei căi paşnice de ieşire din acest conflict dificil, dar pe la spatele nostru se pregătea un scenariu foarte diferit. Asigurările de pace primite de la liderii din Vest au fost doar miniciuni. Au închis ochii la represiunea și crimele de la Kiev. În Universitățile din Vest antrenau formațiuni naționaliste și trimiteau arme. Asta s-a întâmplat cu 1 an înaintea operațiunii speciale. De asemenea, vorbeau public de a trimite arme nucleare în Ucraina. NATO și țările vestice își construiau baze militare lângă granița țării noastre. Astăzi, ei recunosc public asta, fără să le fie rușine.

Subliniez faptul că atunci când Rusia a vrut să găsească soluții pentru pace ei au jucat un joc murdar. Aceste minciuni și comportamentul lor cu două fețe pe care l-am văzut în Irak și Siria, o rușine ce nu o vor putea să o spele, după secole de colonialism și dictatură, s-au dovedit că își tratează, înșeală, proprii cetățeni despre un tratat de pace în Donbas. Sunt  numai minciuni. 

Am insistat să ne urmărim propriile interese și să protejăm poziția conform căreia nu ar trebui să existe un război în lume. Am fost foarte deschiși să avem un dialog cu Vestul. 

Au fost și alte minciuni mai specifice prin creșterea NATO, sisteme anti-aeriene instalate în Europa, sisteme militare amplaste în proximitatea Rusiei. SUA are sute de baze militare în lume. Întreaga planetă este pătată de bazele lor. Au ieșit din multe înțelegeri care prevedeau pacea în lume. În luna decembrie am cerut SUA și Europei cererea noastră de garanții de securitate. Am primit doar refuzuri clare. 

În 2015 au încercat, din nou, să atace direct Donbas și să instituie teroarea. Ei au început războiul! Noi am folosit forța pentru a-l opri!

Ei sunt, din nou, la Kiev și vorbesc despre planurile lor. Noi protejăm oamenii, casele, iar obiectivele Vestului ... au cheltuit mulți bani pentru a susține regimul de la Kiev.

Continuă să finanțeze războiul și în alte țări. În ultimii 10 ani, Vestul a început războaie și SUA. Ei încearcă să șteargă asta din memoria colectivă. Au omorât  9000.000 de oameni și milioane de refugiați. Tragediile umane nu sunt importante pentru ei. Încearcă să jefuiască pe toată lumea și se acoperă cu cuvinte, precum democrația.

În anii '30, țările din Vest au deschis calea spre Germania nazistă. Ei fac asta și acum. Nu este nimic nou. Istoria se repetă. 

Baza ideologică pentru lovitura de stat din Ucraina din 2014 a fost ruso-fobia. Batalionul Azov, nume de la o unitate germană nazistă, face parte din armata Ucrainei. Au insigne nazite pe uniformele lor. Neo-naziștii nici măcar nu se ascund. Noi vedem că cei care sunt la putere închid ochii la asta pentru că nu le pasă. Încearcă să lupte cu Rusia. Asta înseamnă că vor folosi pe oricine, orice, naziști, teroriști chiar diavolul însuși. 

Proiectul anti-rusesc e o politică de revanșă contra țării noastre. E imposibil să învingi Rusia pe câmpul de luptă. Noi nu luptăm în Ucraina. Poporul ucrainean a devenit ostatic. E ocupat politic, economic, militar de cei din Vest. Au jefuit țara, diviziunea socială a crescut în Ucraina. Desigur, au transformat acești oameni în carne de tun. Responsabilitatea pentru acest conflict este, în totalitate, a regimului de la Kiev, care servește interesul puterilor străine.

Ucraina este o bază de antrenament pentru ei. Vor să distrugă Rusia, vor să transforme un conflict local într-un conflict global. Vom reacționa pentru că este o problemă existențială. 

Ei întorc realitate istorică, luptă împotriva culturii ruse, a religiei. Au distrus familii, abuzează copii. Pentru ei e normal. Ei recunosc căsătoriile între persoanele de același sex. Noi nu vom intra în viața privată a oamenilor, dar le spunem ce scrie în Biblile. În orice religie familia e compusă dintr-un bărbat și o femeie, dar până și scrierile biblice sunt puse la îndoială. Biserica Anglicană este dispusă să accepte un Dumnezeu fără gen.

Milioane de oameni din Vest sunt conduși către distrugerea spirituală. Noi ne vom proteja copiii de Vestul decadent. Este foarte clar că Vestul va continua să destabilizeze societatea rusă. Vor folosi orice contra noastră. Au ură pentru toată lumea. Așa a fost dintotdeauna.

Nu vom fi niciodată la fel ca regimurile din Vest, ca regimul de la Kiev, care sunt într-o vânătoare de vrăjitoare. Este important ca cetățenii Rusiei trebuie să le dea o lecție de moralitate. Trebuie să fim mândri că suntem o națiune multi-culturală. Rușii susțin acțiunile noastre în Donbas. Toată lumea înțelege legătura dintre viața personală și viața patriei mamă.

Vă mulțumesc tuturor oamenilor din Rusia, militarilor și tuturor forțelor care luptă pe front. Cei din Donbas, Luhansk și Zaporojie ați ales să fiți împreună cu Rusia, patria mamă, vă mulțumesc. Am început și vom continua să creștem. Ne plecăm în fața voastră. Vom continua programul social în aceste teritorii. Vom redeschide fabricile și industria. Vom avea acces la Marea Azov. Vom face o nouă autostradă în Crimeea și o vom conecta cu Rusia. Suntem frați, suntem mai puternici împreună. Vom restaura justiția istorică. Pentru asta luptă eroii noștri! În semn de respect pentru toți oamenii care au decedat să ținem un moment de reculegere.

Înțelegem că este foarte greu pentru soțiile, fiicele, fii militarilor noștri. Ei sunt apărătorii patriei, la fel cum stră-moșii noștri au apărat Donbas. Vom susține familiile lor. Propun să deschidem un fond de stat care să fie un ajutor pentru toate familiile celor care au murit în operațiunea specială. Punctez că structura acestui fond va fi realizată până la sfârșitul acestui an. 

Avem un plan aprobat de a întări armata 2023-2025. Vom continua să implementăm cele mai noi tehnologii. Aceste noi arme sunt deja acolo. Unele sunt aproape de front, unele sunt mai bune decât cele din Vest. Obiectivul nostru este să le producem la scară largă, folosindu-ne baza proprie industrială, tehnologică. Avem echipe de cercetători, ingineri, oameni tineri calificați. Avem o tradiție lungă de producție de arme. Totul trebuie făcut pentru victorie.

Vestul a început nu doar o luptă militară și a informației, ci o agresiune economică, dar nu au avut și nu vor avea succes nicăieri. Inițiatorii acestor sancțiuni se pedepsesc singuri. Au încercat să ne restricționeze exporturile, ne-au furat rezervele comerciale, ne-au atact infrastructura. Sancțiunile sunt doar un mijloc, dar obiectivul este să ne forțeze cetățenii să sufere. Aceasta e abordarea lor umanistă, vor să ne destabilizeze societatea din interior, dar fără succes.

Mulțumită oamenilor din câmpul muncii am reușit să menținem stabilitatea economică a Rusiei. Am lansat pachete de măsuri economice pentru a o susține, în valoare de 3 trilioane de ruble. Subliniez că nu o politică de printare a banilor. Se bazează pe principiile economiei de piață.

Multe sectoare interne ale economiei, nu doar că au scăzut, ci au crescut. Vedem, de exemplu, imobiliarele. Am construit 100 de milioane de metri pătrați de case noi. Agricultura crește. Sectorul agricol a colectat 150 de milioane de tone de grâu și știm că vom avea creștere în exporturi până la 16 milioane de tone. Acum ceva ani era doar un vis, un plan care părea fantastic.

Înainte de pandemie aveam rata șomajului 4,7 acume este 3,7. Este un minimum istoric. La nivel guvernamental și afaceri deciziile se iau foarte repede aici. Am evitat prea multe legi în sectoarele noastre economice. Vedem că ne mutăm într-un nou ciclu de dezvoltare economică, a calității. Vedem un potențial uriaș al Rusiei. Vedem o cerere mare a produselor rusești. Am completat fiecare nișă eliberată de produsele din Vest care au părăsit țara.

Vom continua să dezvoltăm relațiile cu prietenii noștri.

Subliniez că alegerile locale vor avea loc în toamnă, iar alegerile preziențiale vor avea loc în 2024, conform legilor constituționale.

Vom face sute de instituții culturale în Donbas, centre care vor face ca oamenii să simtă legătură dintre trecut - prezent, dar și viitor.

La baza noilor tehnologii sunt științele fundamentale. Trebuie să stimulăm tinerii să se ocupe de știință, să urmeze acest domeniul. Lucrăm pentru a crește prestigiul unor profesii secundare.

Trebuie să ne întoarcem la antrenamentul de bază cu privire la educația superioară. Voi propune deduceri de taxe pentru educația copiilor. Știu că situația demografică depinde de stat și de finanțele familiilor.', a spus Vladimir Putin.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Discursul preşedintelui rus a fost difuzat pe toate posturile publice de televiziune din ţară și coincide cu data de acum un an când Putin a recunoscut independenţa regiunilor Doneţk şi Lugansk din Ucraina, un preludiu pentru începerea războiului.

În septembrie anul trecut, Putin a anexat ilegal aceste două provincii din estul Ucrainei, împreună cu provinciile din sud Zaporojie şi Herson, deşi nu controlează în întregime niciunul dintre cele patru teritorii.

Potrivit EFE, Kremlinul nu a permis presei străine din ţări considerate "neprietenoase" să fie acreditate la evenimentul de marţi, care va avea loc la Gostinâi Dvor, un prestigios şi spaţios centru expoziţional din centrul Moscovei, situat la o sută de metri de Kremlin. 

Peskov: Putin se va concentra pe operaţiunea militară specială în discursul său în faţa Adunării Federale

Preşedintele rus Vladimir Putin va evalua marţi, în discursul său adresat celor două camere ale parlamentului, progresul operaţiunii militare speciale din Ucraina şi situaţia internaţională, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul emisiunii 'Moscova. Kremlin. Putin' de la postul public de televiziune Rossia-1, relatează TASS şi EFE.

Întreaga noastră viaţă se învârteşte acum în jurul operaţiunii militare speciale, care într-un fel sau altul ne afectează întreaga viaţă, afectează viaţa pe continent. Şi, de aceea, bineînţeles, ar trebui să ne aşteptăm ca preşedintele să-i acorde o mare atenţie, a subliniat Peskov, răspunzând la întrebările jurnalistului Pavel Zarubin, relatează TASS.

Toată lumea aşteaptă mesajul în speranţa de a auzi o evaluare a ceea ce se întâmplă, o evaluare a operaţiunii militare speciale, o evaluare a situaţiei internaţionale şi viziunea preşedintelui asupra modului în care facem faţă şi cum vom merge mai departe. Cred că acesta este principalul lucru pe care îl aşteaptă toată lumea şi principalul lucru pe care se va concentra preşedintele într-un fel sau altul', declarat purtătorul de cuvânt. Vezi continuarea aici!

Citește și - Rusia lui Putin recunoaşte: Relaţiile cu Republica Moldova sunt foarte tensionate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel