Vlad Viski: Pride-ul este un protest! Ies în stradă pentru fiecare pumn pe care l-am luat

Viski
Viski

Vlad Viski a explicat de ce va participa, sâmbătă, la Pride.

„Merg la Pride pentru întreaga istorie de oprimare a comunității LGBT, aici și peste tot. Pentru că nu uit zecile de persoane LGBT arestate, torturate, agresate de statul român de-a lungul a zeci de ani. Pentru că nu uit revoltele de la Stonewall și raziile poliției, nici în barurile new yorkeze, nici în parcurile din București. Merg la Pride pentru toți aceia care nu pot ieși în față ca rezultat al acestei istorii de violență asupra mea și a celor ca mine. Merg la Pride pentru acei tineri care azi sunt singuri căci nu au la cine merge să vorbească, nici la părinți, nici la prieteni, nici la familie, dar și pentru cei mai puțini tineri care încă închid în ei teama articolului 200.

Ies astăzi în stradă pentru toți acei părinți gay care aud zilnic că nu sunt la fel de părinți ca restul. Merg la Pride pentru acele persoane transgender cărora li se întoarce spatele în sistemul de sănătate, în justiție, pe piața muncii și pentru care violența e directă, palpabilă, necruțătoarea și țintită. Ies în stradă pentru fiecare pumn pe care l-am luat eu și cei ca mine doar pentru că avem o identitate diferită”, a scris Vlad Viski, sâmbătă, pe contul său de Facebook.

„Discriminarea e o realitate”

„Sunt la Pride pentru că discriminarea e o realitate, atât în fapte, cât și în limbaj, iar rănile bătăliilor trecute nu s-au vindecat încă. Pentru că da, Pride-ul este un protest, pentru drepturi, pentru acceptare, împotriva unui stat opresiv și a unor instituții de forță care mă calcă pe cap”, a mai scris acesta, adăugând ulterior: „Ne adunăm azi toți pe Calea Victoriei pentru un coming out colectiv, o asumare fără frică și fără teamă a identităților noastre arătând societății că suntem mulți, suntem vocali și nu se va mai trece peste noi”.

Acesta a mai precizat că „ieșim la Pride pentru că mișcarea noastră e ombilical legată de alte mișcări, fie că vorbim de femei și drepturile reproductive, de romi și discriminare sistemică sau despre angajați și lupta împotriva exploatării muncii lor. Lupta noastră este intersecțională, anti-rasistă, anti-sexistă și anti-clasistă. Democrația în care vrem să trăim este una a echității și justiției sociale. Democrația noastră este una în care cu toții avem șanse și oportuități egale pentru a contribui la binele comun al cetății. Lumea în care vrem să trăim este o lume liberă de naționalisme toxice, de instrumentalizări ale identităților noastre pentru profit sau de planificate războaie culturale menite să ne de-solidarizeze”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel