Vlad, protestatar bătut, mișcare la Cotroceni împotriva lui Paraschiv: Eu sunt vinovatul

Vlad Gheorghe, protestatarul bătut în Piața Victoriei la mitingul diasporei din 10 august 2018, a depus la Cotroceni o petiție pentru a se împotrivi ridicării în grad a colonelului Dumitru Paraschiv, cel care a coordonat jandarmii la acea dată. 

Vlad Gheorghe, avocat și protestatar rănit în 10 august, a fost, marți, la Cotroceni unde a depus memoriul împotriva colonelului Paraschiv.

”Încă din momentul în care am văzut știrea am știut că trebuie să fac ceva. Sunt jurist și sunt obișnuit să lupt cu autoritățile și cea mai bună luptă este cea legală, așa că am scris această petiție. Am făcut modelul și l-am publicat pe pagina mea de facebook, punându-l la dispoziția tuturor celor care vor să susțină demersul, astfel încât ei să-l completeze și să-l transmită pe email, fiind valabil și online”, a spus Vlad la Realitatea TV. 

”Am fost foarte bine primit de funcționarii de la Administrația Prezidențială, care mi-au spus că au primit zeci de asemenea plângeri pe acest model. Le-am spus, mai în glumă mai în serios, că eu sunt 'vinovatul' pentru acest lucru și, surprinzător, m-au încurajat spunându-mi că cetățenii trimit și-și exprimă opinia astfel încât să se poată schimba ceva prin voința lor.” a mai spus protestatarul. 

”O nouă sfidare”

”Eu am făcut plângerea chiar în acea seară când m-am dus la spital și consider că este o nouă sfidare a ministrului Carmen Dan și, în același timp, o încercare de a intimida anchetatorii. O eventuală promovare ar pune presiune pe acești procurori. Colonelul Paraschiv este în dosar, încă nu s-a pus în mișcare urmărirea penală împotriva lui, deci a doua zi ar ancheta un general. Iar această direcție, faptul că oamenii care sunt vinovați după imagini - cel puțin în imaginile pe care le vedem cu toții - sunt promovați și menținuți în funcții nu poate fi decât o încercare de intimidare a anchetatorilor”, a mai precizat protestatarul.

”Sunt jurist de meserie. Știu că este o anchetă complexă, dar am toată încrederea că dacă procurorii sunt lăsați în pace de politic își vor face datoria și vor ajunge până la urmă la adevăr. Din păcate oamenii politici vor să ducă acest dosar, precum cel al mineriadei sau al revoluției, la CEDO, să tragă de timp 30 de ani și, după aceea, România să fie condamnată pe faptele lor pentru încălcarea dreptului la o justiție rezonabilă”.

VIDEO - momentul în care Vlad Gheorghe este bătut de un jandarm

”Aș vrea să știu și oamenii care au fost în spate în mod oficial, cine este vinovat. Nu am nicio explicație pentru ce s-a întâmplat (bătaia pe care a primit-o de la jandarm, deși era cu mâinile ridicate - n.r.), nu știu dacă le-am atras atenția cu ceva. Eram mai multe persoane în acea zonă. Am văzut că au mai fost oameni cu mâinile ridicate. Sunt niște momemnte prin care nu vreau să treacă nimeni. Niște momente în care intri pe instinct, în care te gândești numai dacă scapi. E șocant pentru un om normal să fie lovit, mai ales de un om în uniformă. Eu m-am dus aproape de jandarmi crezând că suntem în siguranță, pentru că în spatele nostru erau huliganii care aruncau cu pietre și cu tot felul de lucruri. În momentul în care ești lovit de persoana care ar trebui să te apere, persoana în uniformă, e de două ori mai șocant decât dacă te-ar lovi altcineva” a mai spus protestatarul Vlad Gheorghe.

Colonelul Paraschiv, propus spre avansare

„În data de 15 octombrie a.c., ministrul Afacerilor Interne a transmis Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, propunerea de acordare a gradului de general de brigadă – cu o stea colonelului Paraschiv Dumitru Cătălin-Răzvan. Ministrul Afacerilor Interne îşi fundamentează propunerea pe faptul că ofiţerul a dat dovadă de un înalt profesionalism, responsabilitate şi devotament în exercitarea atribuţiilor de serviciu", se arată într-un comunicat de presă.

Colonelul Cătălin Paraschiv a coordonat intervenţia Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei la protestul din 10 august.

"Pe data de 10 mai CSAT a aprobat participarea ofiţerului la examenul pentru trecerea în corpul generalilor, iar la data de 11 octombrie acesta a susţinut şi promovat examenul pentru acordarea gradului de general de brigadă cu o stea în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Ca urmare a promovării acestui examen, a fost înaintată către Administraţia Prezidenţială propunerea de a acorda ofiţerului gradul militar de general de brigada cu o stea", se arată într-o informare a MAI.

Colonelul Cătălin Paraschiv a fost audiat pe 13 septembrie, aproximativ două ore, de procurorii militari în dosarul privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august. La ieşirea din sediul Parchetului, Paraschiv a fost întrebat de jurnalişti dacă a fost pus sub acuzare. "Nu am fost pus. Am calitatea de martor. Am declarat efectiv ce s-a întâmplat în acea seară şi atâta tot", a spus Paraschiv.

Procurorii militari au deschis un dosar în care s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel