Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, pe lista de sancțiuni a Marii Britanii. Maia Sandu: Lațul se strânge pentru fugarii corupți din Republica Moldova

Vladimir Plahotniu și Ilan Șor au intrat pe lista de sancțiuni a Marii Britanii.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu o reacție publică față de anunțul de astăzi a autorităților de la Londra, cu privire la impunerea unor sancțiuni pe numele controversaților politicieni Ilan Șor și Vlad Plahotniuc. Șeful statului a salutat această decizie și a mulțumit autorităților britanice pentru suportul acordat țării noastre în lupta contra corupției.

„Lațul se strânge pentru fugarii corupți din Moldova. Astăzi, Ministrul de Externe britanic a făcut publică o listă ce vizează 30 de indivizi din întreaga lume, care au comis abuzuri grave. Pe această listă sunt incluși Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, ca persone implicate în acte grave de corupție și finanțare ilegală. Toate activele în proprietatea acestor indivizi, aflate pe teritoriul Regatului Unit și teritoriile care-i aparțin, vor fi blocate și le va fi interzis accesul în această țară.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se alătură, astfel, țărilor care sprijină eforturile noastre anticorupție. Suntem recunoscători pentru această decizie, anunțată chiar de Ziua internațională împotriva corupției. Le mulțumesc tuturor partenerilor noștri externi pentru cooperare și sprijin în lupta noastră cu corupții care ne-au prejudiciat statul și cetățenii”, a scris Maia Sandu pe rețelele de socializare.

Amintim, că astăzi de Ziua Internațională Anticorupție, autoritățile londoneze au anunțat oficial despre impunerea unor sancțiuni în privința politicienilor și oamenilor de afaceri Ilan Șor și Vlad Plahotniuc. Astfel, orice active aflate în posesia lui Plahotniuc sau Șor pe teritoriul Marii Britanii sau a teritoriilor Insulele Virgine Britanice și Insulele Cayman, vor fi înghețate. Cetățenilor britanici le va fi interzisă orice tranzacție economică cu cei doi, care de azi înainte au acces interzis în Regatul Unit, conform Deschide.

Kremlinul „își face griji“ pentru drepturile electorale ale rusofonilor din Republica Moldova: Ar putea deteriora relațiile bilaterale cu Rusia

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, le poartă de grijă alegătorilor rusofoni din Republica Moldova. Aceasta a criticat noul Cod Electoral adoptat de Parlamentul de la Chișinău, care exclude tipărirea buletinelor de vot în limba rusă și a declarat că acest gest ar încălca drepturile cetățenilor vorbitori de limbă rusă și ar înrăutăți relațiile cu Moscova.

”Codul Electoral, desigur, ține de treburile interne ale fiecărui stat în parte, dar noul document adoptat atinge interesele populației ruse și rusofone din Republica Moldova. Chemăm conducerea R. Moldova să dea dovadă de bun simț și să nu întreprindă acțiuni care pot duce la escaladarea situației și așa încordate din republică, dar și pot deteriora relațiile bilaterale cu Rusia” a subliniat Zaharova.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al MID-ului de la Moscova a mai declarat că aproximativ 80% dintre cetățenii R. Moldova cunosc limba rusă la un nivel sau altul, iar peste 220 de mii de moldoveni au și cetățenia rusă. 

”Am vrea să sperăm că această decizie, adoptată doar cu votul deputaților PAS, nu va duce la încălcarea drepturilor rusofonilor și eliminarea acestora din procesul de vot. Vreau să vă aduc aminte că, în toamna anului 2020, pe când cetățeanca României Maia Sandu era încă o candidată la postul de președinte, aceasta a declarat că va depune toate eforturile ca utilizarea limbei ruse să fie la nivel și a cerut să nu fie crezute informațiile precum că, după ce va fi aleasă, drepturile rusofonilor vor fi încălcate. Deci se dovedește că ea a mințit atunci? Iar structurile internaționale nu vor să observe acest lucru” a adăugat Zaharova (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel