EXCLUSIV  Institutul Român de Arheologie din Atena, o reușită academică românească

România se poate mândri cu un institut arheologic în Grecia. Este vorba despre Institutul Român de Arheologie din Atena.

Institutul Român de Arheologie de la Atena a fost înființat de către cele patru Universități membre ale consorțiului, Universitatea din București, Universitatea din Cluj, Universitatea din Iași și Universitatea din Timișoara.

Institutul Român de Arheologie de la Atena are un sediu la Atena, un apartament închiriat în zona școlilor străine, o bibliotecă la Atena și a luat naștere la inițiativa rectorilor celor patru Universități la sugestia profesorului Vlad Nistor care la vremea respectivă era președintele Senatului Universității din București.

Președintele Consiliului științific al institutului este profesorul Vlad Nistor de la Facultatea de Istorie, Universitatea din București. Sediul din România este la București și este dat spre utilizare de către Universitatea din București, directorul numit fiind profesorul Emilian Alexandrescu de la Facultatea de Istorie din cadrul Universității București. Totodată, fiecare Universitate, prin intermediul facultăților de specializare, are căte doi membri în Consiliu. 

Săpături în Grecia

„Institutul este persoană juridică română și a devenit și persoană juridică greacă. Astfel, datorită permisiunii Ministerului Culturii din Grecia institutul are dreptul de a efectua săpături arheologice în Grecia cu personalul academic al celor patru instituții.

În acest moment Institutul are în curs un proiect care este deja în al doilea an și care este al investigării topografice, apoi a unei cercetări de suprafață și cele din urmă a unor săpături arheologice în partea de nord a insulei Chios”, a declarat profesorul Vlad Nistor în exclusivitate pentru DC NEWS.

Echipa de la București a actualului Institut a mai efectuat săpături împreună cu școala franceză de la Atena, în insula Thassos. Săpăturile au fost efectuate cu institutul francez omolog, pe vremea când cel român nu exista.

Institutul Român de Arheologie de la Atena se alătură unei liste selecte

Deși institutul este de arheologie, obiectivul său este să faciliteze cercetările și din alte perioade ale Greciei.

„În ceea ce privește acest Institut fără niciun fel de modestie vă pot declara că România mai are două asemenea institute, Academia di Romania, la Roma, fondată la ideea Vasile Pârvan, Institutul Român de Cercetare Umanistă de la Veneția, fondat la ideea lui Nicolae Iorga, iar al treilea institut este acesta, Institutul Român de Arheologie de la Atena.

Institutul e de arheologie, dar facilitează inclusiv cercetările colegilor din alte perioade istorice care au legătură cu Grecia”, ne-a mai declarat Vlad Nistor care a enumerat câteva facilități precum cazarea gratuită oferită unor doctori, doctoranzi sau cercetători care doresc să se specializeze pe istoria Greciei, nu doar perioada antică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel