Vizită reprezentant CE la Iași. Orașul „modern” se gândește la liniile de tramvai

Oficialul european, reprezentantul Comisiei Europene Carsten Rasmussen a avut vineri o întrevedere cu autorităţile locale ieşene, ocazie cu care a catalogat Iașiul drept un oraș „modern” care nu are nevoie de lecții.

Iaşiul este dispus să integreze fondurile UE în planuri şi strategii şi nu invers, a declarat, vineri, la finalul întâlnirii cu autorităţile locale ieşene, Carsten Rasmussen, şeful Unităţii pentru Romania, Direcţia Generală Politică Regională şi Urbană a CE, care a adăugat că este vorba despre un oraş modern, care nu are nevoie de „lecţii”. 

„Am avut nişte discuţii excelente. Nu în fiecare zi vedem un oraş în care sunt atât de multe idei şi care să le afişeze într-o manieră atât de structurată. Am fost impresionat de numărul iniţiativelor dar şi de modul în care reprezentanţii oraşului au putut să ne spună „asta e gata, aici avem studii de fezabilitate, aici avem studiile tehnice, aici putem începe mâine treaba”. Ceea ce mi-a plăcut a fost mai ales faptul că acest oraş este dispus să integreze fondurile UE în planuri şi strategii şi nu invers. Aşa şi trebuie să fie. Europa este aici pentru a sprijini autorităţile locale, nu pentru a le dicta ce să facă. Nu avem de ce să ţinem o lecţie Iaşiului despre cum să facă lucrurile, este un oraş modern”, a declarat la sfârşitul discuţiilor cu autorităţile locale Carsten Rasmussen, potrivit Agerpres. 

[citeste si]

Discuţiile de vineri au vizat probleme privind „Dezvoltare urbană - rolul Polului de creştere Iaşi în dezvoltarea regională: prezentare viziune/obiective strategice şi intenţii de proiecte pentru perioada 2014-2023; probleme întâmpinate şi soluţii propuse”. 

Primăria, determinată să recupereze întârzierea 

„Această vizită este un moment istoric, care are menirea să descătuşeze acele proiecte care, până în momentul de faţă, nu au reuşit să aducă fonduri europene la nivelul întregii Românii. Mulţumesc personal domnului Rasmussen că s-a aplecat tehnic, pragmatic pentru fiecare proiect, înţelege necesitatea acestor proiecte şi încearcă de fiecare dată să ne sprijine. Suntem convinşi că această echipă, între ceea ce este la Comisia Europeană, ceea care ne reprezintă la Comisia Europeană, şi noi, autorităţile locale, dacă punem cu toţii umărul în aceeaşi direcţie vom reuşi să recuperăm din întârzierea destul de mare pe care o avem. În rest, urmează multă muncă. Am dat startul, am putea spune, şi de aceea trebuie să ne concentrăm să ducem la bun sfârşit proiectele Iaşiului", a declarat, la sfârşitul întrevederii, primarul Mihai Chirica. 

Proiectele în discuție

El a precizat jurnaliştilor că discuţiile cu delegaţia Comisiei Europene au vizat în special Axa 4, de dezvoltare urbană: „Sigur, mobilitatea urbană, reabilitarea liniilor de tramvai, a tramvaielor, reabilitarea spaţiilor publice, cele verzi. Sunt probleme de natură socială menite să fie ajutate, precum şi educaţia. A înţeles şi domnul Rasmussen cât de mult înseamnă pentru noi educaţia, să încercăm să aducem cât mai mulţi elevi la şcoală, să evite abandonul şcolar şi să creştem performanţa profesională a fiecărui tânăr”, a mai spus primarul Iașiului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel