Vizită Papa în România. Mesajul Suveranului Pontif la Palatul Patriarhal

Globalizarea a contribuit la dezrădăcinarea valorilor popoarelor, a declarat vineri Papa Francisc, subliniind că este nevoie ca oamenii să nu cedeze ''seducţiilor culturii urii şi a individualismului'.

'De dezvoltarea tehnologică şi de bunăstarea economică au beneficiat mulţi, dar cei mai mulţi au rămas implacabil excluşi, în vreme ce globalizarea care impune conformare a contribuit la dezrădăcinarea valorilor popoarelor, slăbind etica şi convieţuirea, poluată, în ultimii ani, de un copleşitor simţământ de teamă care, deseori înteţit artistic, duce la închidere şi ură. Avem nevoie să ne ajutăm să nu cedăm seducţiilor culturii urii şi a individualismului care, deşi nu mai e atât de ideologică precum în timpurile persecuţiei ateiste, este totuşi mai convingătoare şi nu mai puţin materialistă. Ea recomandă deseori ca mijloc de dezvoltare ceea ce se arată imediat şi rezolvabil, dar în realitate este indiferent şi superficial', a spus Papa Francisc, la întâlnirea cu Sinodul Permanent al BOR de la Palatul Patriarhal.

El a subliniat că fragilitatea legăturilor, care duce la izolarea persoanelor, are repercusiuni în special asupra familiei, şi că întâmpinarea dificultăţilor trebuie făcută prin 'dorinţa de a-l comunica pe Iisus Înviat, nucleul speranţei'.

'Avem nevoie ca alături de fraţii noştri să reînnoim ascultarea cuvintelor lui Hristos pentru ca inima să ardă împreună, iar vestirea să nu slăbească. Ca şi la Emaus, putem ajunge la destinaţie rugându-l cu insistenţă pe Domnul să rămână cu noi (cf. vv. 28-29). El, care se revelează la frângerea pâinii (cf. vv. 30-31), ne cheamă la caritate, ne îndeamnă să slujim împreună; să-l 'dăruim pe Dumnezeu' înainte ca 'să pledăm despre Dumnezeu'; să nu fim pasivi în a înfăptui binele, ci gata să ne ridicăm şi să mergem, să fim activi şi să colaborăm', a menţionat Suveranul Pontif.

"Să mergem împreună..."

Papa Francisc a arătat că un bun exemplu îl reprezintă comunităţile ortodoxe româneşti care colaborează foarte bine cu multe dieceze catolice din Europa Occidentală unde sunt prezente. 'În multe cazuri s-a dezvoltat un raport de încredere şi prietenie reciprocă, întreţinută de gesturi concrete de ospitalitate, susţinere şi solidaritate. Prin această frecventare reciprocă, mulţi catolici şi ortodocşi români au descoperit că nu sunt străini, ci fraţi şi prieteni', a afirmat Suveranul Pontif.

Papa Francisc a transmis afecţiunea, prietenia şi rugăciunea sa şi a Bisericii Catolice.

'Să mergem împreună spre noi Rusalii. Traseul care ne aşteaptă duce de la Paşte la Rusalii: de la zorile pascale ale unităţii, răsărite aici, acum douăzeci de ani, am pornit la drum spre noi Rusalii. Pentru ucenici Paştele a însemnat începutul unui nou drum din care nu dispăruseră încă frica şi nesiguranţa. Asta a durat până la Rusalii, când, adunaţi în jurul Preasfintei Mame a lui Dumnezeu, apostolii, într-un singur Duh şi în diversitatea şi bogăţia de limbi, l-au mărturisit pe Cel Înviat, prin cuvânt şi viaţă. Continuăm drumul nostru de la certitudinea de a avea un frate alături până la împărtăşirea credinţei întemeiate pe învierea aceluiaşi Hristos. De la Paşte la Rusalii: timp să ne adunăm în rugăciune sub ocrotirea Sfintei Maici a lui Dumnezeu, să-l invocăm pe Duhul Sfânt unii pentru alţii. Să ne reînnoiască Duhul Sfânt, El care respinge uniformitatea şi căruia îi place să plăsmuiască unitatea în cea mai frumoasă şi mai armonioasă diversitate. Focul lui să mistuie lipsa noastră de încredere; suflul său să înlăture reţinerile care ne împiedică să dăm mărturie împreună despre viaţa nouă pe care ne-o oferă. El, făuritor de fraternitate, să ne dea harul de a merge împreună. El, creator al noutăţii, să ne insufle curaj să trăim inedite căi de împărtăşire şi de misiune. El, tăria martirilor, să ne ajute să nu zădărnicim sacrificiul lor. Dragi fraţi, să mergem împreună, spre lauda Preasfintei Treimi şi spre beneficiul reciproc, pentru a-i ajuta pe fraţii noştri să-l vadă pe Iisus. Reînnoiesc recunoştinţa mea şi vă asigur de afecţiunea, prietenia şi rugăciunea mea şi a Bisericii Catolice', a fost mesajul Sfântului Părinte. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel