Vizita istorică a premierului chinez, în presa străină: O miză uriașă

ponta-premier-chinez-n_article-main-image
ponta-premier-chinez-n_article-main-image

Vizita premierul chinez, Li Keqiang, în România este analizată în presa internațională, care precizează că țara noastră este o poartă de intrare a Chinei pe continentul european și că nu a fost aleasă la întâmplare. 

România este a treia ţară europeană pe care o vizitează Li Keqiang de când a fost numit premier, în martie. Celelalte două țări vizitate sunt Germania şi Elveţia. Acest lucru nu este o întâmplare. Coridianul China Daily scrie că "premierul Li Keqiang a ales cu grijă aceste ţări pentru primele sale vizite pe continentul european. Este un indiciu clar al priorităţilor sale. Din aceste vizite, ne dăm seama că Beijingul încearcă să implementeze o politică activă şi echilibrată faţă de Europa”, citează Digi 24.

Presa de la Beijing mai subliniază că "legăturile dintre China şi România trebuie să fie un exemplu pentru promovarea relaţiilor dintre China şi Europa Centrală şi de Est şi dintre China şi Uniunea Europeană”.

"China intră în Europa pe uşa din Est", scrie Deutsche Welle, care adaugă: "Li Keqiang vine la întâlnire cu gânduri mari - şi cu portofelul larg deschis. Iar est-europenii îşi doresc resursele financiare de care dispune China, ca un resort pentru ieşirea din tranziţie".

Întâlnirea nu este pe placul tuturor. Un diplomat european, citat de Financial Times, a declarat că "forumul de la Bucureşti face parte dintr-o strategie a Beijingului de a diviza Uniunea Europeană pentru a o cuceri, mai apoi, strategie care pare menită să pună presiune asupra Bruxelles-ului, într-un moment în care între cele două părţi există mai multe dispute comerciale”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel