Vize Canada. De la 1 decembrie românii pot călători fără vize

birou pasapoarte la mall
birou pasapoarte la mall

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reaminteşte că începând cu data de 1 decembrie a anului în curs cetăţenii români beneficiază de posibilitatea de a călători în Canada fără vize, pentru şederi de maxim şase luni în scop turistic (inclusiv pentru vizitarea familiei/ cunoştinţelor sau pentru prospectarea oportunităţilor de afaceri), pe baza oricărui paşaport românesc valabil. 

Potrivit unui comunicat al MAE, măsura intră în vigoare începând cu data de 1 decembrie, de la ora 16.00 (ora României). 

"Ministerul Afacerilor Externe salută decizia autorităţilor canadiene de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii români, decizie care încununează demersurile diplomatice susţinute din ultimii ani, la nivel bilateral româno-canadian, precum şi în format trilateral, cu participarea Comisiei Europene", se arată în documentul citat. 

Conform regimului aplicabil resortisanţilor tuturor celorlalte state exceptate de la obligativitatea vizelor de intrare în Canada, cetăţenii români care intenţionează să călătorească pe calea aerului spre Canada, pentru şedere sau tranzit, trebuie să obţină în prealabil o Autorizaţie de călătorie electronică (Electronic Travel Authorization - eTA). 

"Autorizaţia de călătorie electronică eTA se va putea obţine doar online, prin accesarea paginii de internet www.Canada.ca/eTA-Romania. Aplicaţia aferentă va deveni disponibilă pentru cetăţenii români numai din data de 1 decembrie 2017, de la orele 16:00 (ora României). În consecinţă, cetăţenii români care şi-au planificat zboruri directe cu destinaţia Canada, cu decolare înainte de ora respectivă, nu vor putea obţine eTA anterior îmbarcării şi nu vor putea intra în Canada decât în baza unei vize valabile, chiar dacă avionul va ateriza pe teritoriul canadian ulterior orei specificate", se menţionează în comunicat. 

[citeste si]

Potrivit sursei citate, autorizaţia de călătorie electronică (eTA) reprezintă o cerinţă impusă tuturor cetăţenilor străini exoneraţi de obligativitatea vizei canadiene, care tranzitează sau călătoresc în Canada pe calea aerului. Autorizaţia eTA are o valabilitate de 5 ani (sau, după caz, până la expirarea valabilităţii paşaportului). 

"Pentru obţinerea eTA şi, ulterior, pentru accesul pe teritoriul canadian, cetăţenii români trebuie să fie în posesia unui paşaport valabil, indiferent de tipul acestuia (paşaport simplu electronic, paşaport simplu, paşaport simplu temporar, paşaport diplomatic, paşaport de serviciu). Cetăţenii români care deţin deja o viză canadiană valabilă o pot utiliza în continuare, până la expirarea termenului de valabilitate, fără a mai fi necesară obţinerea eTA. Cetăţenii români care au obţinut deja eTA după data de 01.05.2017, întrucât se încadrau la categoriile cărora li s-a aplicat prima etapă de liberalizare a regimului de vize (titulari ai unei vize de rezidenţă temporară în Canada în ultimii 10 ani sau ai unei vize valabile tip non-immigrant pentru SUA), pot continua să călătorească pe calea aerului în Canada, pe baza aceleiaşi eTA, până la expirarea valabilităţii acesteia sau a paşaportului", precizează MAE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel