Viviane Reding: Termenul "rom" nu înseamnă România

Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene,  spune că că termenul "rom" nu înseamnă România, nu vine de la România.  Viviane Reding a făcut apel la toate statele membre ale Uniunii Europene care au populaţie de etnie romă, care este în creştere, să creeze planuri de acţiune. Afirmaţia a fost făcută la prezentarea concluziilor din cadrul Comitetului Regiunilor, care a avut loc marţi la Bruxelles.

Vicepreşedintele Comisiei Europene a răspuns unei intervenţii a primarului comunei constănţene Cumpăna, Mariana Gâju, preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, care a arătat că această localitate este una eterogenă, fiind compusă în cea mai mare parte din români alături de care locuiesc turci, tătari şi romi.

Primarul român a arătat că ţara noastră nu trebuie să devină o ţintă a Uniunii Europene din acest punct de vedere, fiind necesară respectarea principiului liberei circulaţii pentru toţi cetăţenii europeni pentru a putea munci şi depăşi criza economică prezentă în toată Uniunea Europeană. Edilul a subliniat că numele de 'rom' nu vine de la români şi că romii există atât în România, cât şi în celelalte state europene.

"Da, aveţi dreptate, prieteni români, rom nu înseamnă România, nu vine de la România. Avem 12 milioane de romi, dintre care marea majoritate trăiesc în sărăcie cruntă în multe state membre (...) Avem cu toţii răspundere", a subliniat comisarul european.

 Potrivit acestuia, cetăţenii romi au mulţi copii, ceea ce înseamnă că există o parte a populaţiei care creşte.

"Dacă aceşti copii nu merg la şcoală, următoarea generaţie de politicieni care vor sta în această sală vor vorbi despre aceeaşi problemă, motiv pentru care rog toate statele membre să aibă planuri de acţiune pentru romi", a completat Viviane Reding.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel