VIRUSUL ZIKA. Donarea de sânge, amânată

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră oportună amânarea donării de sânge de către persoane care au călătorit în țări cu risc de propagare a virusului Zika, după ce o femeie însărcinată revenită din Columbia a fost diagnosticată în Spania, o premieră pentru Europa.

Având în vedere riscul de noi infecții cu virusul Zika în numeroase țări și posibila legătură între virus și microcefalie, precum și alte consecințe clinice, amânarea donării de sânge de către cei care se întorc din regiunile unde se manifestă agresiv epidemia de Zika este considerată ca o măsura de precauție, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al OMS Tarik Jasarevic.

Autoritățile de sănătate canadiene au anunțat miercuri că turiștii care se întorc din mai multe zone de risc ar trebui să aștepte 21 de zile după întoarcerea lor în Canada pentru a dona sânge, prevenind astfel riscurile de îmbolnăvire cu virusul Zika care afectează în prezent 15 țări din America Latină.

[citeste si]

Serviciul britanic de sănătate publică National Health Service (NHS) a decis miercuri ca persoanele care se întorc din țările afectate de epidemia de Zika să nu poată dona sânge sau organe timp de 28 de zile, ca măsură de precauție.

Potrivit OMS, virusul se poate transmite prin sânge.

În unele țări, precizează OMS, legislația prevede deja limitarea temporară a donărilor de sânge de către persoane care au revenit din străinătate, datorită riscului prezenței de "agenți patogeni purtați de țânțari" care pot fi transmiși prin transfuzii de sânge, cum ar fi febra Dengue sau malaria.

Virusul este o amenințare pentru femeile însărcinate și este suspectat că ar putea duce la complicații ale stării de sănătate a fetusului. Zika ar avea legătură cu microcefalia, o malformație congenitală a fătului care se naște cu cu un creier anormal de mic, dar și cu sindromul neurologic Guillain-Barre (afectarea autoimună a sistemului nervos periferic).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel