Virusul Nipah a reapărut în statul indian Kerala

Virusul Nipah, care are efecte devastatoare asupra creierului şi este fatal în 70% dintre cazuri, a reapărut în Kerala, un stat din sudul Indiei, unde a făcut 17 victime în 2018, au anunţat marţi oficialii indieni, citaţi de DPA.

Un student de 23 de ani a fost testat pozitiv cu acest virus, care este transmis oamenilor prin contact direct cu lilieci şi porci infectaţi sau cu persoane care au contractat boala. K.K. Shailaja, ministrul Sănătăţii din statul Kerala, a dezvăluit în faţa jurnaliştilor că alte patru persoane prezintă simptome asemănătoare celor provocate de virusul Nipah. Alţi 80 de oameni sunt monitorizaţi de medici, inclusiv anumite persoane care s-au aflat în contact direct cu acel student.

Potrivit ministrului Shailaja, autorităţile au amenajat spaţii de izolare şi carantină pe teritoriul întregului stat Kerala, unde 19 cazuri au fost raportate anul trecut. Două ministere naţionale din India, cel al Sănătăţii şi cel al Mediului, colaborează în prezent pentru a testa şi a identifica liliecii care au poartă acest virus, a precizat Harsh Vardhan, ministrul Sănătăţii.

'Nu există însă motive de panică', a declarat el în faţa reporterilor din New Delhi. Deocamdată nu există niciun vaccin pentru acest virus, care poate să provoace encefalită, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Specialiştii recomandă administrarea unui tratament de susţinere. Virusul Nipah se află pe lista 'patogenilor prioritari' întocmită de OMS în domeniul cercetării şi dezvoltării de tratamente, alături de Ebola, Zika, MERS, Lassa şi febra hemoragică Crimeea-Congo. Virusul a fost identificat în 1999 în timpul unei epidemii care afecta porcii de crescătorie şi persoane care au intrat în contact cu acele animale în Malaezia şi Singapore. Peste 100 de persoane au murit în urma epidemiei de Nipah din acel an şi aproximativ 1 milion de porci au fost sacrificaţi pentru a stopa răspândirea bolii, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel