Urmărește emisiunea live


Violenţe în Irak: O puternică forţă paramilitară se declară 'pregătită' să intervină

Şeful Forţelor de Mobilizare Populară (Hashd al-Shaabi), o coaliţie paramilitară puternică dominată de miliţii şiite apropiate de Iran, s-a declarat pregătit luni să intervină pentru a împiedica 'o lovitură de stat sau o rebeliune' în Irak, dacă guvernul îi ordonă asta, potrivit AFP. 

Denunţând existenţa unor 'conspiratori', Faleh al-Fayyadh a atras atenţia într-o conferinţă de presă la Bagdad că Hashd al-Shaabi vrea 'căderea corupţiei, nu căderea regimului', răspunzând unuia dintre sloganurile scandate de manifestanţi în ultima săptămână, de când au început protestele împotriva guvernului.

Liderul Hashd al-Shaabi, forţe integrate în mare parte în trupele regulate irakiene, a mai afirmat că 'ştie cine este în spatele manifestaţiilor' şi cine 'a planificat căderea regimului', un plan care, în opinia sa, a eşuat. 'Ei vor fi pedepsiţi', a adăugat el. Anterior, liderul suprem iranian Ali Khamenei a denunţat la rândul său pe Twitter 'un complot' pregătit de 'inamici' pentru 'a semăna discordie' între Iran şi Irakul vecin.

Însă, a atenţionat el, 'au eşuat, iar complotul lor nu va avea efect'. Conform agenţiei oficiale iraniene Irna, această postare pe Twitter vine ca reacţie la manifestaţiile care au loc de la 1 octombrie în Irak, în principal la Bagdad şi în sudul ţării majoritar şiit, pentru a cere plecarea guvernului actual irakian acuzat de corupţie, precum şi aplicarea de reforme economice. Autorităţile irakiene au acuzat 'sabotori' şi 'lunetişti neindentificaţi' infiltraţi pentru a trage în manifestanţi şi în forţele de ordine. Potrivit unor surse medicale şi de securitate, opt dintre cele peste 100 de persoane ucise sunt poliţişti.

Alte peste 6.000 de persoane au fost rănite. Iranul susţine mai multe grupări armate şiite în Irak şi a ajutat regimul irakian în războiul său împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI). SUA, inamic declarat al Iranului, sunt de asemenea un aliat al Bagdadului, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel