Violența domestică, lege. Gorghiu, anunț: De astăzi, protecție sporită pentru victime!

Alina Gorghiu a vorbit despre legea pentru prevenirea și combaterea violenței domestice și a anunțat modificări.

"De astăzi, protecție sporită pentru victimele violenței domestice! În calitate de Ambasador în România al Femeilor Lideri Politici (Women Political Leaders), am votat pentru modificări importante ale Legii pentru prevenirea și combaterea violenței domestice. De fiecare dată când o dezbatere are o asemenea temă, îmi revine în minte modul cum este descrisă: „cea mai democratică infracțiune” pentru că nu există un anumit „tip” de casă în care se întâmplă acest lucru și nu există un anumit „tip” de femeie care este victimă. Se poate întâmpla în orice mediu social, indiferent de educație, de bunăstare", a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

"Până acum, asistența juridică era obligatorie doar pentru agresor"

"Realitatea este tristă. De la an la an, cifrele referitoare la violența domestică în România se află pe un trend ascendent. Iar cea mai recentă statistică oficială este relevantă: în perioada 16 martie 2020-30 aprilie 2020, la linia telefonică națională destinată victimelor violenței domestice au fost înregistrate 436 apeluri, evidențiind o creștere a numărului de apeluri cu 255, față de aceeași perioadă a anului precedent (181 de apeluri).

Nu este niciun secret că, din punctul de vedere al progresului legislației, România a pierdut ani buni în acest domeniu, dar situația începe să se amelioreze. Majoritatea elementelor de progres au apărut din inițiativa parlamentarilor. Progresul în acest domeniu este incredibil de greu, deși toate legile se votează aproape în unanimitate. La fel a fost și astăzi, în cazul proiectului care elimină discriminarea dintre victimă și agresor în materia emiterii ordinului de protecție. Pentru că, până acum, asistența juridică era obligatorie doar pentru agresor, dar nu și pentru victimă", a mai scris Gorghiu.

"Înăsprirea pedepselor pentru agresorii care încalcă ordinul de protecție"

"O altă modificare importantă vizează înăsprirea pedepselor pentru agresorii care încalcă ordinul de protecție. Sunt convinsă că aceste modificări vor preveni multe cazuri de violență domestică, însă este nevoie și de alte măsuri de protecție. Sunt ani buni de când solicit brățări electronice de monitorizare a agresorilor, dar ce vă pot spune este că nu renunț la acest proiect. Sper, însă, să nu fie nevoie de alte drame, pentru a aduce și alte îmbunătățiri legislației în domeniu.

Amintiți-vă că, în România, ordinul de protecție a fost reglementat la 3 zile după crima de la coaforul de la Perla, din 2012. Sau că la sfârșitul lui 2018 s-a statuat ca ordinul provizoriu de protecție să fie dat pe loc de polițiști, după ce un alt caz de violență domestică a oripilat opinia publică: femeia care avea un ordin de protecție atunci când a fost ucisă de soțul ei chiar în grădinița pe care o administra", a scris Alina Gorghiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel