Serviciile secrete din Franţa se tem de posibile proteste şi violenţe strada, cu ocazia zilei naţionale.
Franţa se pregăteşte să sărbătorească ziua naţională. Preşedintele Emmanuel Macron va prezida mâine dimineaţă parada militară de pe bulevardul Champs-Elysées din Paris, în prezenţa premierului indian Narendra Modi. Măsurile de securitate, însă, sunt fără precedent, de teama reizbucnirii revoltelor urbane care au zguduit ţara la sfârşitul lunii trecute. În consecinţă, unităţi de elită ale jandarmeriei şi poliţiei, precum şi elicoptere şi vehicule blindate vor supraveghea toate zonele unde sunt programate ceremonii.
Serviciile de informaţii se tem de o creştere a tensiunilor şi a violenţelor urbane, posibil în noaptea aceasta şi mai ales mâine. Nu ar fi ceva neobişnuit. 14 iulie nu înseamnă sărbătoare pentru toţi şi, aproape în fiecare an, la încheierea festivităţilor sau după focurile de artificii, grupuri mai mult sau mai puţin numeroase se dedau unui comportament agresiv. Anul trecut, de exemplu, la scurt timp după încheierea defilării de pe Champs-Elysées, în aşa-numitele cartiere sensibile de la periferia Parisului, dar şi la Lyon sau Marsilia, au fost atacate secţii de poliţie şi jandarmerie, au fost incendiate maşini, au fost jefuite magazine. Anul acesta, riscul pare cu mult mai mare, mai ales că bandele din suburbii sunt îndârjite după cazul adolescentului împuşcat de un poliţist când încerca să fugă de un control şi mai ales după sutele de reţineri, urmate de procese urgente şi condamnări la închisoare a sute de tineri găsiţi vinovaţi de agresiuni şi distrugeri, în nopţile de la sfârşitul lui iunie - începutul lui iulie. În pofida unei linişti aparente, agresivitatea infractorilor faţă de forţele de ordine este omniprezentă în multe cartiere. Frustraţi după ce revoltele lor au fost înăbuşite de un dispozitiv excepţional al forţelor de ordine, cei care caută să creeze probleme şi haos vor încerca să profite de oportunităţile oferite de festivităţile din 14 iulie, la care se adună în general foarte multă lume, avertizează serviciile de informaţii franceze. Ministrul de interne, Gérald Darmanin, a anunţat că 130.000 de poliţişti şi jandarmi sunt mobilizaţi în toată Franţa pentru a asigura siguranţa cetăţenilor de sărbătoarea naţională, iar un dispozitiv special pregătit, de 45.000 de forţe de ordine, este destinat pentru a împiedica comiterea unei noi serii de violenţe urbane.
"Garantăm o securitate maximă, astfel încât cetăţenii noştri să se poată bucura de sărbătoarea naţională şi să nu sufere niciun fel de inconvenient din partea grupurilor de delincvenţi", a declarat Gerald Darmanin.
De asemenea, Ministerul de Interne a respins solicitările unor ONG-uri de stânga de a organiza sâmbătă, 15 iulie, manifestaţii împotriva violenţelor comise de poliţie şi a interzis orice protest. Iar de la începutul săptămânii a intrat în vigoare un decret de guvern care interzice vânzarea, deţinerea şi transportul mortierelor de artificii şi a altor substanţe cu potenţial exploziv, doar angajaţii firmelor profesioniste care au contracte cu primăriile pentru organizarea de focuri de artificii fiind exceptaţi de la această interdicţie.
Un contingent al forţelor armate indiene va defila alături de militarii francezi. După ceremonii, cei doi lideri politici vor avea convorbiri cu o agendă încărcată privind cooperarea numeroase domenii: securitate, industria nucleară civilă, tehnologie, cucerirea spaţiului, antiterorism, schimbări climatice, energii regenerabile. Iar astăzi după-amiază a fost anunţată decizia Indiei de a cumpăra 26 de avioane de vânătoare franceze Raphal, precum şi un proiect comun franco-indian de construcţie a trei submarine militare de nouă generaţie cu propulsie clasică Scorpène pentru India. Dorinţa preşedintelui Emmanuel Macron este de a întări relaţiile cu India, cu scopul de a consolida poziţia Franţei în zona indo-pacifică, dominată de China, care nu încetează să-şi multiplice demonstraţiile de forţă. Ca în fiecare an, ziua de sărbătoare se va încheia cu un concert în aer liber, în zona Turnului Eiffel, susţinut de Orchestra Naţională a Franţei, cu dirijorul român Cristian Măcelaru la pupitru, urmat de un spectaculos foc de artificii oferit de Primăria Parisului, scrie Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu