Vilnius: Amenzi de până la 770 de dolari pentru cerșit

Autoritățile orașului Vilnius, capitala Lituaniei, Vilnius, au adoptat recent un ordin prin care atât cerșetorii, cât și cei care le dau bani sunt amendați. Cei care sunt prinși în flagrant riscă amenzi ce pot ajunge până la 770 de dolari (2.000 de litas), relatează Associated Press.

Grupurile pentru apărarea drepturilor omului au ripostat, motivând că  interdicţia sporeşte suferinţa celor nevoiaşi în una dintre cele mai sărace ţări din Europa odată cu apropierea iernii şi în contextul crizei economice care se răspândeşte pe continent. Ca şi alte state ale UE, Lituania a adoptat măsuri economice severe care îi vor afecta cel mai rău pe cei nevoiaşi.

Linas Kukuraitis, director al filialei lituaniene a grupului catolic de caritate Caritas, a afirmat:  ”Cerşitul este un drept uman”. ”Exista înainte de apariţia oraşelor. Întotdeauna au fost oameni care au cerşit şi oameni care i-au ajutat”, a completat acesta.

Potrivit organizaţiei Caritas, aproximativ 10.000 de persoane fără adăpost se află în capitala Lituaniei şi au un venit pe cap de locuitor printre cele mai scăzute din UE.

În schimb, primarul Vilnius, Arturas Zuokas, afirmă că interdicţia îi va ajuta pe cerşetori să găsească mai multe moduri de a-şi câştiga existenţa.

Lituania, se alătură astfel, altor state europene care, prin măsuri economice de austeritate, lovește în cel mai nevoiaș sector al populației.

Poliţia din Vilnius nu a emis încă amenzile, dar furnizează carduri cerşetorilor cu adrese şi numere de telefon ale unor organizaţii de caritate şi adăposturi, chiar dacă ordinul a intrat în vigoare săptămâna trecută. Aplicarea strictă a legii urmează să înceapă în luna ianuarie.

Efectele recentului ordin emis la Vilnius nu au fost vizibile, deoarece cerșetorii s-au aflat, ca de obicei, în apropierea intersecțiilor aglomerate sau a bisericilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel