Viktor Orban a refuzat o invitație a preşedintelui Parlamentului European

Premierul ungar Viktor Orban a fost invitat la dezbatere în Parlamentul European, dar a refuzat invitaţia.

Premierul ungar Viktor Orban a refuzat miercuri o invitaţie din partea preşedintelui Parlamentului European de a participa la o dezbatere cu privire la starea de urgenţă instaurată în ţara sa în contextul pandemiei de COVID-19 şi a repercusiunilor acesteia asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale, informează AFP, scrie Agerpres. 

"La ora actuală, lupta împotriva epidemiei îmi consumă întreaga energie şi forţă", a declarat premierul ungar ca răspuns la invitaţia preşedintelui Parlamentului European, italianul David Sassoli, potrivit agenţiei de presă ungare MTI.

Dezbatere în Parlamentul European

Problema stării de urgenţă instaurate în Ungaria şi a consecinţelor acesteia asupra statului de drept va constitui joi subiectul unei dezbateri în cadrul unei sesiuni plenare a Parlamentului European.

Potrivit regulii în vigoare pentru astfel de dezbateri, "nivelul de participare este cel al şefilor de stat sau de guvern", a precizat David Sassoli într-o scrisoare adresată lui Viktor Orban, cerându-i liderului ungar un răspuns.

Budapesta preconizează să fie reprezentată de ministrul justiţiei Judit Varga.

Cine guvernează în Ungaria 

La sfârşitul lui martie, Parlamentul Ungariei a adoptat o lege care îi permite premierului naţionalist să guverneze până la noi ordine prin decret, în cadrul unei stări de urgenţă votate pentru combaterea epidemiei.

Aceste puteri sporite care i-au fost acordate lui Viktor Orban au suscitat îngrijorarea preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi atenţionări din partea a 16 state membre ale UE.

Un purtător de cuvânt al guvernului ungar a calificat audierea de joi drept "o nouă vânătoare de vrăjitoare" şi drept "un proces-spectacol". "Stângiştii şi liberalii sunt cei care fac politică într-un moment în care continentul se confruntă cu una dintre cele mai mari crize sanitare şi economice din ultimul secol", a notat într-un tweet, miercuri, acest purtător de cuvânt, Zoltan Kovacs, un apropiat al lui Viktor Orban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel