Viitorul UE. Plan pentru salvarea Uniunii. Propunerea lui Macron

emmanuel macron
emmanuel macron

Institutul Jacques Delors din Berlin a făcut o analiză cu privire la trei metode pe care UE le poate urma pentru viitorul ei, într-un context de criză internă, generat de Brexit, eurosceptism și migrație.

Astfel, din martie 2017, dezbaterea privind viitorul Europei s-a intensificat considerabil. Liderii naționali și ai UE au încercat să modeleze viitorul Europei în funcție de interesele lor, folosind setul de instrumente instituționale existent.

Iată cele trei metode care au modelat dezbaterea privind viitorul Europei:

1. Reinventarea metodei comunitare

António Vitorino și Michel Barnier au definit metoda comunitară ca un sistem în care Comisia Europeană are un monopol privind depunerea propunerilor legislative (respectiv competența de a propune acte legislative). Consiliul și Parlamentul European adoptă apoi legile UE.

În contextul Euroscepticismului și a Brexitului, Comisia Europeană a optat inițial pentru o abordare prudentă în a viitorului Europei: În Cartea albă din martie 2017 au fost prezentate cinci scenarii cu idei foarte diferite pentru dezvoltarea viitoare a UE. Președintele Juncker a subliniat ulterior planuri concrete pentru viitorul Europei în discursul său privind statul Uniunii la 13 septembrie 2017.

2. Revizuirea metodei Uniunii

Termenul original "Metoda Uniunii" a fost creat de cancelarul Angela Merkel în discursul său din Bruges din noiembrie 2010 și descrie o combinație a metodei comunitare și a "acțiunii coordonate" a statelor membre.

În octombrie 2017, Consiliul European a aprobat o "Agendă a liderilor". Acest document oferă o imagine de ansamblu asupra celor mai importante chestiuni pe care Donald Tusk dorește să le pună pe ordinea de zi a Consiliului European până în iunie 2019. În acest scop, 13 întâlniri între șefii de stat sau de guvern (ședințe formale ale Consiliului European și întâlniri informale cu 27 sau 28 de participanți) sunt programate în următoarea perioadă. Obiectivul este acela de a găsi soluții comune și de a elimina impasurile în probleme presante, cum ar fi migrația și reforma UEM.

3. Regândirea participării cetățenilor ca parte a unei noi metode

În timp ce ultimele două metode și-au dovedit valoarea pe parcursul integrării în UE, președintele francez Emmanuel Macron a solicitat o nouă metodă de integrare în UE.

Consultarea abordează deconectarea dintre Bruxelles și cetățeni. În prezent, sunt auzite doar cele mai puternice voci, cele ale antieuropenilor și proeuropenei. Rezultatele consultărilor și recomandările făcute vor fi prezentate și examinate de șefii de stat sau de guvern în cadrul reuniunii Consiliului European din decembrie 2018.

În concluzie, mai scrie sursa citată, scopul celor trei metode este de a păstra unitatea UE27 în contextul Brexitului și, bineînțeles, după acesta. Metoda comunitară și metoda Uniunii au coexistat de mai mulți ani; Consultările cu cetățenii, metoda propusă de Macron, este pe deplin compatibilă cu celelalte două metode și ar putea deveni a treia metodă folosită: "Metoda de consultare".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel