Vietnam retrage din cinematografele sale filmul animat 'Abominable' din cauza unor revendicări teritoriale

Autorităţile din Vietnam au interzis lungmetrajul de animaţie 'Abominable', produs de studioul DreamWorks Animation, din cauza unei scene în care a fost prezentată o hartă controversată, ce descrie un teritoriu revendicat de China în Marea Chinei de Sud, informează variety.com.

Decizia a fost anunţată în contextul în care mai multe companii americane din industria de divertisment şi organizaţii sportive, precum NBA, Disney şi Activision Blizzard, sunt aspru criticate de fani, activişti şi politicieni din Statele Unite pentru că au cedat în faţa cererilor formulate de cenzorii chinezi. Harta prezentată în acest film de animaţie arată 'Nine-Dash Line' ('Linia cu nouă segmente'), un teritoriu în forma literei 'U', ce cuprinde regiuni cu bogate resurse marine, revendicat unilateral de către China.

Vietnam, Taiwan, Filipine, Brunei şi Malaezia contestă poziţia autorităţilor de la Beijing şi au formulat la rândul lor revendicări proprii asupra acelui teritoriu. China şi Vietnam se contrazic de mulţi ani pe seama acestor revendicări, însă tensiunile dintre cele două state se află la un nivel deosebit de înalt începând din iulie, după ce guvernul chinez a trimis o navă pentru a realiza un studiu energetic în apele controlate de Vietnam.

'Vom revoca licenţa filmului', a declarat ministrul adjunct pentru Cultură, Sport şi Turism din Vietnam, Ta Quang Dong, citat de un cotidian local. Ministerul pe care îl conduce deţine responsabilitatea atribuirii de licenţe cinematografice şi coordonează activităţile de cenzură în cazul filmelor străine. 'Abominable' este o coproducţie chinezo-americană, realizată de DreamWorks Animation şi Pearl Studio - un studio cu sediul în Shanghai. Pearl Studio este versiunea actuală, deţinută în procent de 100% de statul chinez, a unui fost joint-venture, Oriental DreamWorks, lansat după o intensă campanie de publicitate în 2012 pentru a promova colaborarea dintre Hollywood şi China.

Până la ora publicării acestor informaţii, reprezentanţii Pearl Studio nu au făcut comentarii pe această temă. În iulie 2016, un tribunal independent de arbitraj, înfiinţat în baza Convenţiei Naţiunilor Unite pentru dreptul mărilor (UNCLOS), a publicat un regulament clar şi obligatoriu în legătură cu revendicările Chinei faţă de Filipine în Marea Chinei de Sud. Tribunalul a spus că revendicările chineze ce privesc 'Linia cu nouă segmente' sunt în mare parte incompatibile cu UNCLOS şi a explicat că lucrările de construire a unor insule artificiale nu oferă Chinei dreptul de a emite pretenţii teritoriale în acea zonă.

China a reacţionat imediat şi a spus că acea decizie a tribunalului de arbitraj reprezintă 'o risipă de hârtie'. Săptămâna trecută, canalul de sport ESPN a fost criticat după ce a folosit o hartă ce pare să sprijine revendicările Chinei atât în cazul insulei autoguvernate Taiwan, cât şi asupra regiunilor disputate de mai multe state şi aflate în Marea Chinei de Sud. China nu a dezavuat niciodată posibilitatea de a folosi forţa pentru a îngenunchia Taiwanul şi consideră că acea insulă ce are un guvern democratic este 'o provincie renegată' a sa. Grupul Disney, care are interese financiare uriaşe pe piaţa chineză, în special după ce a inaugurat parcul de distracţii Shanghai Disneyland în 2017, deţine 80% din postul cu emisiuni sportive ESPN, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel