(Video) - Primul transplant de brațe din lume, un adevărat succes: „Îmi pot îmbrățișa fiica”

Sursa Foto Instagram Felix Gretarsson
Sursa Foto Instagram Felix Gretarsson

Este prima operație din lume de acest gen. După 16 luni de exerciții de recuperare, pacientul a reușit să meargă la sală, dar și să-și răsfețe copilul. „Este un sentiment de nedescris”, a explicat el.

Un bărbat care a trecut prin primul transplant dublu de braț și umăr din lume în urmă cu 16 luni și-a revenit miraculos și acum poate să se antreneze la sală și să-și îmbrățișeze nepoții.

Lui Felix Gretarsson, 49 de ani, din Lyon, Franța, i s-au amputat brațele după ce a fost electrocutat la locul de muncă, în Kópavogur, Islanda.

După decenii fără brațe, nativul islandez a reușit să convingă un chirurg să efectueze un transplant dublu de braț și umăr într-o intervenție chirurgicală obositoare de 15 ore în ianuarie 2021.

El și-a pierdut ambele brațe în 1998, când în timp ce lucra la o linie de înaltă tensiune, o descărcare de 11.000 de volți i-a ars brațele și l-a aruncat la pământ. Bărbatul a suferit atunci mai multe fracturi şi leziuni interne şi a fost timp de trei luni în comă iar medicii chirurgi i-au amputat ambele mâini. Ulterior, acesta a mai suferit câteva operații, inclusiv un transplant de ficat.

Când expertul în transplant de mână Jean-Michel Dubernard, stabilit la Lyon, a vizitat Reykjavik pentru o conferinţă, Gretarsson l-a întrebat dacă este posibil să îi înlocuiască cele două membre pierdute.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Felix Gretarsson (@felix_gretarsson)

Operaţia a fost „cel mai mare vis al lui”, a declarat soţia lui Gretarsson, vineri, la conferinţă, adăugând însă că ea nu a simţit că intervenţia este cu adevărat necesară.

A durat mai mulți ani până a fost găsit un donator potrivit pentru Gretarsson, însă în tot acest timp, 50 de medici și asistenți s-au pregătit pentru această intervenție.

Pacientul i-a șocat pe chirurgi cu progresul său incredibil, iar acum este capabil să se spele pe dinți, să meargă și să arunce mingi pentru câinele său și să-și îmbrățișeze copiii cu brațele transplantate.

De asemenea, Felix a reușit să-și îmbrățișeze fiica și nepoții pentru prima dată. El a spus: „ Îi priveam plângând, bebeluși fiind, iar eu nu puteam să fac nimic...era un sentiment de nedescris”, a declarat Felix. 

Deși își putea folosi picioarele pentru a conduce mașina înainte de operație, Felix reușeste acum să conducă folosund mâinile.Pentru a-și întări mușchii noilor sale brațe, Felix a început acum să meargă la sală pentru a face mișcare.  Potrivit acestuia în urmă cu câteva luni a început să simtă și temperatura în brațe și mâini: „La un moment dat eram puțin confuz dacă era cald sau rece, dar acum, dacă îmi pun mâinile sub apă, pot simți temperatura instantaneu”, a declarat Felix Gretarsson, potrivit Dailymail.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel